Pin It

În vederea completării informației probante în care s-a produs accidentul, modul în care conducătorul mijlocului de transport, victima, alte persoaneimplicate au acționat și dacă au respectat regulile de circulație,atrăgând atenția asupra vitezei cu care circula mijlocul de transport implicat, asupra comportamentului altor participanți la trafic, stării drumului, condițiilor meteorologice și de vizibilitate în care s-a produs accidentul, comportamentului celor implicați ( conducătorului mijlocului de transport, victima) după producerea accidentului,  organul de urmărire penală va efectua și alte acțiuni menite să servească la elucidarea cauzei accidentului. Printre acestea se înscriu: audierea victimei (victimelor) accidentului, a martoriilor oculari și a persoanelor implicate întrun mod sau altul în accident.

Sub aspect tactic, audierea victimei și a martorilor accidentului rutier se va efectua în conformitate cu regulile generale ale audierii, și cu unele specificări și anume: pentru a exclude posibilitatea sugestionării, dar mai ales, coruperii acestora de către persoanele cointeresate, este indicat ca audierea lor să se efectueze în paralel sau imediat după finalizarea cercetării locului accidentului.

Victima audiată imediat după consumarea accidentului va specifica calitatea pe care a avut-o în traficul rutier (călător, pasager, pieton, ciclist); starea sănătății după accident; mijlocul de transport care l-a accidentat ( marca, modelul, culoarea, numărul de înmatriculare); locul și timpul producerii accidentului; condițiile meteorologice și de trafic în care a avut loc accidentul; activitatea conducătorului mijlocului de transport implicat până și după accident; direcția și modul în care a părăsit locul accidentului.

Când leziunile corporale sunt grave și pun în pericol viața victimei, este indicat ca declarațiile acesteia să fie înregitrate pe peliculă videomagnetică.

Un important mijloc de administrare a probelor privind împrejurările accidentelor rutiere îl constitue declarațiile martorilor, persoanelor care ocazional se aflau în apropierea locului faptei și, de regulă, au perceput în întregime sau parțial evenimentul.

Prin urmare, audierea martorilor este o condiție indispensabilă cunoașterii împrejurărilor accidentelor rutiere și factorilor care leau provocat.

Împrejurările, care urmează a fi clarificate în cadrul audierii martorilor, diferă în funcție de natura accidentului rutier, precum și de specificul locului în care acesta s-a produs. În cazul unei tampozări a două mijloace de transport, care circulau în direcții opuse ( în legătură cu deplasarea altei mașini, audierea martorilor se va concetra asupra stabilirii: a) intensității circulației, adică densității traficului pe sectorul de drum în perimetrul căruia s-a produs accidentul; b) vitezei cu care se deplasau mijloacele de transport la momentul tamponării; c)locul tamponării în raport cu linia de centru a drumului.

În cazul lovirii sau călcării pietonilor, martorul va fi solicitat să precizeze locul accidentului, comportarea victimei și a conducătorului mijlocului de transport la memntul critic al acestuia, chiar și mecanismul impactului cu urmările sale. Dacă șoferul a părăsit locul accidentului cu tot cu autovehiculul iimplicat, martorului i se va cere să specifice marca autovehiculului, culoarea numărul de înmatriculare, direcția și modul în care a părăsit locul faptei[1].

 

[1] Simion  Doraș, op.cit., pag.427.