Pin It

Criterii de clasificare. în doctrina dreptului comercial nu există un punct de vedere unitar în legătură cu clasificarea faptelor de comerţ prevăzute de Codul comer­cial. Diversitatea opiniilor se datorează caracterului eterogen al faptelor de comerţ reglementate de lege, care nu permite folosirea unor criterii unitare de clasificare

            În doctrina clasică, faptele de comerţ au fost clasificate în două mari categorii: faptele de comerţ obiective şi faptele de comerţ subiective. Această clasificare avea drept criteriu concepţia privind determinarea domeniului dreptului comer­cial, în categoria faptelor de comerţ obiective erau incluse actele juridice şi ope­raţiunile determinate de lege şi producătoare de efecte juridice în temeiul legii, independent de calitatea autorului lor (comerciant sau necomerciant), pe când în categoria faptelor de comerţ subiective erau cuprinse actele juridice şi opera­ţiunile săvârşite de un comerciant.

            În doctrina modernă a dreptului comercial, au fost făcute unele circumstanţe şi au fost stabilite unele subcategorii ori au fost adăugate noi categorii de fapte de comerţ.

            Cu privire la faptele de comerţ obiective, unii autori au făcut distincţie între faptele de comerţ obiective după natura lor (fapte declarate comerciale dacă în­deplinesc anumite condiţii) şi fapte de comerţ obiective datorită formei lor (fapte de comerţ fără condiţii).

            În categoria faptelor de comerţ obiective au fost incluse şi faptele de comerţ conexe. Acestea sunt actele juridice sau operaţiunile care dobândesc caracter comercial datorită legăturii lor cu anumite acte juridice sau operaţiuni considerate de lege ca fapte de comerţ.

            În doctrină s-au purtat discuţii şi în legătură cu existenţa unei categorii distincte şi anume, faptele de comerţ unilaterale sau mixte. Sunt avute în vedere actele juridice şi operaţiunile care au caracter comercial numai pentru una dintre părţi, pentru cealaltă parte având caracter civil.

            In ceea ce ne priveşte, pentru a uşura înţelegerea materiei, vom folosi drept criteriu al clasificării faptelor de comerţ, însăşi reglementarea Codului comercial. Vom împărţi faptele de comerţ în trei categorii: faptele de comerţ obiective (art. 3 C. com.), faptele de comerţ subiective (art. 4 C. com.) şi faptele de comerţ unilaterale sau mixte (art. 56 C. com.).