Pin It

Definitie: Conform art. 17 C.p.: "Infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala."

     Prin definirea notiunii generale de infractiune legiuitorul nostru pune in evidenta aspectele: material, uman, social, moral-politic si juridic ale acesteia, confera cu alte cuvinte conceptului general de infractiune un caracter realist, stiintific. Prin acesta definire se stabileste regule de drept porivit careia orice fapta care va fi incriminata trebuie sa intrunesca trasaturile caracteristice care o deosebesc de alte fapte.

Trasaturi esentiale:

  1. Fapta care prezinta pericol social:

Pericolul social prezinta orice activitate contrara normelor in vigoare caci impiedica normala desfasurare a relatiilor sociale. Fapta care prezinta pericolul social al unei infraciuni este fapta care se pericliteaza ori se vatama valorile sociale aratate in art. 1 C.p. si pt sancionarea cauia este necesara aplicarea unei pedepse.

     Pericolul social ca trasatura a infractiunii sub 2 forme: generic sau abstract si concret.

  1. a) Pericolul social generic sau abstract: are loc pe baza unor date obiective ca: insemnatatea valorii socialece trebuie ocrotita, gravitatea vatamarii ce i se poate aduce valorii sociale, frecventa faptelor ce se pot savarsi, persoana faptuitorului, imprejurarile, etc.
  2. b) Pericolul social concret: prezinta o fapta concreta savarsita de o persoana si este apreciat de instanta judecatoreasca. Criterii: vatamarea adusa sau care poate fi adusa vatamarii sociale, conditiile in care s-a savarsit fapta, circumstantele acesteia, personalitatea faptuitorului, etc.
  3. Fapta savarsita cu vinovatie:

Vinovatia reflecta aspectul subiectiv al infractiunii si cuprinde atitudinea psihica a infractorului fata de fapta savarsita si de urmarile acesteia. Este rezultatul interactiunii a 2 factori: constiinta si vointa. Vinovatia presupune o actiunilor sau inactiunilor sale, al rezultatului acestora, care este periculos, si savarseste cu vointa aceste actiuni sau inactiuni antrenand energia sa fizica spre realizarea rezultatelor urmarite.