Investiţiile străine se pot realiza, în România, şi prin cumpărarea titlurilor de stat. Faţă de regimul juridic aplicabil persoanelor fizice şi juridice române, pentru investitorii străini legiuitorul român a prevăzut anumite restricţii. Regimul investiţiilor străine în România, realizate prin cumpărarea de titluri de stat este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 66/1997.
Operaţiunile cu titluri de stat de pe pieţele organizate ale titlurilor de stat, efectuate de către un investitor străin, reprezintă investiţie de portofoliu.
Investiţiile de portofoliu reprezintă investiţiile efectuate prin dobândirea de valori mobiliare pe pieţele de capital organizate şi reglementate şi care nu permit participarea directă la
administrarea societăţii comerciale căreia îi aparţin respectivele valori.Astfel, investitorii străini pot achiziţiona numai acele titluri de stat ale căror serii sunt expres indicate de către Ministerul Finanţelor Publice ca fiind deschise participării investitorilor nerezidenţi.
Titlurile de stat reprezintă înscrisuri care constituie datoria publică a României, sub forma de:
- bonuri, certificate de trezorerie şi alte instrumente cu scadenţe de un an sau de până la un an,
- obligaţiuni şi alte instrumente cu scadenţe mai mari de un an, constituind împrumuturile statului, în moneda naţională şi/sau în valută, pe termen scurt, mediu şi lung.
Investitorii străini pot achiziţiona titluri de stat de pe piaţa primară prin intermediari autorizaţi în operaţiuni cu titluri de stat pe piaţa primară, în condiţiile stabilite de Ministerul Finanţelor Publice, cu avizul prealabil al Băncii Naţionale a României şi în conformitate cu
reglementările în vigoare privind tranzacţiile cu titluri de stat.
Pe piaţa secundară, investitorii străini pot opera tranzacţii cu titluri de stat numai prin
intermediari autorizaţi de Banca Naţională a României în operaţiuni cu titluri de stat.
Intermediarii autorizaţi în operaţiunile cu titluri de stat pe piaţa primară sunt băncile, societăţile de valori mobiliare sau alte instituţii care sunt abilitate de către Banca Naţională a României să participe pe aceasta piaţă.
Ordonanţa acordă investitorilor străini posiblitatea de a repatria capitalul investit şi veniturile obţinute în urma investiţiei de portofoliu, în valută convertibilă, începând cu data decontării tranzacţiei, liber şi fără a face obiectul impozitării în România.