O societate comercială se constituie în temeiul unui contract de societate, care este actul ei constitutiv. Prin contractul pe care încheie, asociaţii realizează o triplă înţelegere: să pună în comun anumite bunuri, să realizeze împreună o activitate economică şi să împartă între ei beneficiile rezultate.
Apoi, în societatea comercială, activitatea economică pe care o desfăşoară asociaţii constă în săvârşirea unor operaţiuni considerate de lege ca fapte de comerţ.
Societatea comercială poate fi definită ca o grupare de persoane constituită pe baza unui contract de societate şi beneficiind de personalitate juridică, în care asociaţii se înţeleg să pună în comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comerţ, în scopul realizării şi împărţirii beneficiilor rezultate.
Reglementarea juridică a societăţilor comerciale în România
Regimul juridic al societăţilor comerciale a fost reglementat în Codul comercial, Cartea I, în Titlul VIII (art. 77-269), intitulat "Despre societăţi şi despre asociaţiuni comerciale". Prin acest act normativ se reglementau: societatea în nume colectiv, societatea în comandită simplă, societatea anonimă (pe acţiuni), societatea în comandită pe acţiuni şi asociaţia în participaţie.
Întrucât reglementarea societăţilor comerciale cuprinsă în Codul comercial era, în mare măsură, depăşită, ea a fost înlocuită cu o nouă reglementare, care face obiectul Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.
Ca urmare a adoptării noii reglementări, dispoziţiile Codului comercial privind societăţile comerciale au fost abrogate, cu excepţia dispoziţiilor privind asociaţia în participaţiune (art. 251-256) şi a celor referitoare la asociaţia de asigurare mutuală (art. 257-263).
Reglementarea cuprinsă în Legea nr. 31/1990 reprezintă, în prezent, reglementarea generală privind societăţile comerciale.
Distinct de această reglementare generală a societăţilor comerciale, pentru anumite domenii de activitate au fost adoptate reglementări speciale: în materie bancară, de asigurări etc.
Reglementarea societăţilor comerciale, atât cea generală, cât şi cea specială se completează cu prevederile Codului comercial şi Codului civil.
Dispoziţiile legale privind regimul juridic al societăţilor comerciale au, în general, un caracter imperativ. Acest lucru se datorează faptului că, aşa cum se va arăta, societatea comercială nu este numai un contract, ci şi o persoană juridică.