Pin It

Prin împlinirea prescripţiei extinctive înţelegem determinarea momentului în care expiră termenul de prescripţie.

Calculul termenului de prescripţie stabilit pe ani şi pe luni:

Potrivit art. 100, alin. 3 şi 4 din Codul de procedură civilă, când termenul este stabilit pe ani sau pe luni, el se va împlini în ziua corespunzătoare din ultimul an ori ultima lună; dacă ultima lună nu are o zi corespunzătoare (cum este februarie), termenul se socoteşte împlinit în ultima zi a acestei luni.

Exemplu:

-termenul general de prescripţie de 3 ani, început să curgă la 23 iunie 2001 se va împlini la 23 iunie 2004;

-iar termenul special de 6 luni care a început să curgă la 31 martie 2006, se va împlini la 30 septembrie 2006.

Calculul termenului de prescripţie stabilit pe zile

            Art. 1887 Cod civil prevede că “Termenul prescripţiei se calculează pe zile şi nu pe ore .Ziua în cursul căreia prescripţia începe nu intră în acel calcul.” În plus, Codul civil stabileşte că: „ziua se împarte în 24 de ore. Ea începe la miezul nopţii şi se fineşte la miezul nopţii următoare”.

            Art. 1889 dispune că “Prescripţia nu se socoteşte câştigată, decât după împlinirea celei după zile a termenului definit prin lege”. Acest sistem de calcul se numeşte “intermediar”, pentru că se plasează între “sistemul termenului exclusiv” (adică pe zile libere), în care nu se iau în calcul nici prima şi nici ultima zi ale termenului şi “sistemul termenului inclusiv” (numit şi pe zile pline), în care intră în calcul atât prima cât şi ultima zi a termenului.