Pin It

Este instituţia prin intermediul căreia organele judiciare asigură prezenţa părţilor sau a altor persoane la activitatea procesuală. În cazul citării, actul procesual îl constituie dispoziţia de citare, iar actul procedural este citaţia însoţită de întreaga procedură prin care se realizează înştiinţarea subiectul care urmează să fie prezent la activitatea ce se desfăşoară în faţa organelor judiciare.

Prezenţa părţilor sau a altor persoane la desfăşurarea activităţilor procesuale se mai poate realiza şi prin alte modalităţi, cum sunt: încunoştiinţarea (art. 129 al.1, art. 58 al.1, art. 402 al.2  C.pr.pen.) sau chemarea (art. 120 al.1, art. 83, art. 237 al.3, art. 479 al.1 C.pr.pen.), diferenţa faţă de citare fiind aceea că neprezentarea persoanelor citate atrage sancţiunea amenzii, pe când lipsa persoanelor încunoştiinţate sau chemate nu este sancţionată de lege.

Citarea se realizează, în principiu, din oficiu .

Potrivit art. 175 alin.1 C.pr.pen. citaţia se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică.

          Citaţiile se întocmesc fie de către serviciul de registratură al instanţei, respectiv la înregistrarea cauzei, fie de către grefierul de şedinţă, atunci când judecarea cauzei se amână pentru un alt termen de judecată.

După întocmirea încheierilor de şedinţă, a conceptelor de citare şi a adreselor, precum şi a celorlalte lucrări dispuse de către instanţă, grefierul va prezenta dosarele amânate preşedintelui completului pentru a fi semnate încheierile, adresele şi mandatele de aducere. Împreună cu dosarele amânate se va prezenta preşedintelui completului spre semnare şi caietul grefierului.

Tot în sarcina grefierului de şedinţă cade obligaţia de a întocmi citaţiile şi mandatele de aducere pentru termenul următor în cazul dosarelor amânate. Citaţiile şi mandatele de aducere se întocmesc la dispoziţia preşedintelui completului care dispune care anume persoane urmează a fi citate la următorul termen de judecată, eventual cu mandat de aducere în unele cazuri, iar grefierul întocmeşte citaţiile şi mandatele de aducere în ordinea urgenţei, cel mai târziu a doua zi după întocmirea conceptelor de citare (citativul de la sfârşitul încheierii)

 

Conţinutul citaţiei

Ca act procedural scris, citaţia cuprinde anumite elemente cu ajutorul cărora sunt instituite garanţiile că persoana chemată ia cunoştinţă de toate datele necesare pentru a se putea prezenta şi a putea participa efectiv la activitatea judiciară. Potrivit art. 176 C.pr.pen. citaţia este individuală şi trebuie să cuprindă următoarele menţiuni:

  1. a) denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite citaţia, sediul său, data emiterii şi numărul dosarului;
  2. b) numele, prenumele, celui citat, calitatea în care este citat şi indicarea obiectului cauzei;
  3. c) adresa celui citat, care trebuie să cuprindă în oraşe şi municipii: localitatea, judeţul, strada, numărul şi apartamentul unde locuieşte, iar în comune: judeţul, comuna şi satul. În citaţie se menţionează, când este cazul, orice alte date necesare pentru stabilirea adresei celui citat;
  4. d) ora, ziua, luna şi anul, locul de înfăţişare, precum şi invitarea celui citat să se prezinte la data şi locul indicate cu arătarea consecinţelor legale în caz de neprezentare.

Citaţia se semnează de cel care o emite şi se înmânează persoanei citate de către agenţi anume însărcinaţi cu îndeplinirea acestei atribuţii sau prin mijlocirea serviciului poştal. 

 

Locul de citare                                                                           

În vederea asigurării înştiinţării persoanelor care trebuie să participe la activitatea procesuală, legea face o reglementare amănunţită a locului de citare.

Potrivit art. 177 alin.1 C.pr.pen. învinuitul sau inculpatul se citează la adresa unde locuieşte, iar dacă aceasta nu este cunoscută, la adresa locului său de muncă, prin serviciul de personal al unităţii la care lucrează.

Dacă printr-o declaraţie dată în cursul procesului penal învinuitul sau inculpatul a indicat un alt loc pentru a fi citat, el este citat la locul indicat (art. 177 alin.2 C.pr.pen.).

În caz de schimbare a adresei arătate în declaraţia învinuitului sau inculpatului, acesta este citat la noua sa adresă, numai dacă a încunoştiinţat organul de urmărire penală ori instanţa de judecată de schimbarea intervenită, sau dacă organul judiciar apreciază pe baza datelor obţinute potrivit art.180 că s-a produs o schimbare de adresă ( art. 177 alin.3 C.pr.pen.).

Dacă nu se cunoaşte adresa unde locuieşte învinuitul sau inculpatul şi nici locul său de muncă, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială s-a săvârşit infracţiunea. Când activitatea infracţională s-a săvârşit în mai multe locuri, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială se află organul care efectuează urmărirea penală (art. 177 alin.4 C.pr.pen.).

Bolnavii aflaţi în spital sau într-o casă de sănătate se citează prin administraţia acestora. Tot astfel, deţinuţii se citează la locul de deţinere, prin administraţia acestora. De asemenea, militarii încazarmaţi se citează la unitatea din care fac parte, prin comandamentul acestora (art. 177 alin. 5-7 C.pr.pen.).

Învinuitul sau inculpatul care locuieşte în străinătate se citează prin scrisoare recomandată, în afară de cazul în care, prin lege, se dispune altfel. Avizul de primire a scrisorii recomandate, semnat de destinatar, ţine loc de dovadă a îndeplinirii procedurii de citare. ( art. 177 alin.8 C.pr.pen.)

Dispoziţiile de mai sus sunt aplicabile şi în cazul citării altor persoane decât învinuitul sau inculpatul. Unităţile la care se referă art. 145 C.pen. şi alte persoane juridice se citează la sediul acestora, iar în cazul neidentificării sediului, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială s-a săvârşit infracţiunea.

 

Înmânarea citaţiei

Legea a avut în vedere două ipostaze distincte şi anume, înmânarea citaţiei persoanei care urmează să se prezinte în faţa organelor judiciare şi înmânarea citaţiei altor persoane.

  1. a) Înmânarea citaţiei persoanei care urmează să se prezinte în faţa organelor judiciare

Art. 178 alin.1 prevede că citaţia se înmânează personal celui citat, care va semna dovada de primire. De la această regulă există două excepţii, prevăzute de art. 178 alin.2 C.pr.pen., şi anume:

- dacă persoana citată nu vrea să primească citaţia, aceasta se afişează pe uşa locuinţei acestuia, încheind despre aceasta proces-verbal;

- dacă persoana citată nu vrea sau nu poate s-o semneze, citaţia se lasă celui citat.

Tot la art.178 s-a introdus alin. 2¹ prin Legea nr. 281/2003 care prevede că, în cazul în care scrisoarea recomandată prin care se citează un învinuit sau inculpat care locuieşte în străinătate nu poate fi înmânată datorită refuzului primirii ei sau din orice alt motiv, precum şi în cazul în care statul destinatarului nu permite citarea prin poştă a cetăţenilor săi, citaţia se va afişa la sediul parchetului sau al instanţei, după caz.

Alin. 3 al art. 178 C.pr.pen. reglementează situaţiile prevăzute de art. 177 alin. 5-7 C.pr.pen., când unităţile arătate acolo respectiv spitalele, administraţiile locurilor de deţinere, şi comandamentul unităţilor militare sunt obligate a înmâna de îndată citaţia persoanei citate sub luare de dovadă, certificându-i semnătura sau arătând motivul pentru care nu s-a putut obţine semnătura acesteia. Dovada este predată agentului procedural, iar acesta o înaintează organului de urmărire penală sau instanţei de judecată care a emis citaţia.

Alineatul ultim al art. 178 C.pr.pen. se referă la situaţia în care se citează o unitate din cele la care se referă art. 145  C.pen. sau o altă persoană juridică, citaţia predându-se la registratură sau celui însărcinat cu primirea corespondenţei.

  1. Înmânarea citaţiei altor persoane

În ipoteza în care locul de citare este adresa la care cel citat locuieşte, dacă persoana citată nu se află acasă, art. 179 alin.1 C.pr.pen. prevede că aceasta se înmânează soţului, unei rude sau oricărei persoane care locuieşte cu ea, ori care în mod obişnuit îi primeşte corespondenţa. Tot la alin.1 se prevede că citaţia nu poate fi înmânată unui minor sub 14 ani sau unei persoane lipsite de uzul raţiunii.

Dacă persoana citată locuieşte într-un imobil cu mai multe apartamente sau într-un hotel, în lipsa persoanelor arătate la alin. 1, citaţia se predă administratorului, portarului ori celui care în mod obişnuit îl înlocuieşte (art. 179 alin.2 C.pr.pen.).

Persoana care primeşte citaţia semnează dovada de primire, iar agentul, certificând identitatea şi semnătura, încheie proces-verbal. Dacă aceasta nu voieşte sau nu poate semna dovada de primire, agentul afişează citaţia pe uşa locuinţei, încheind proces-verbal (art. 179 alin. 3 C.pr.pen.).

În lipsa persoanelor arătate la alin. 1 şi 2, agentul este obligat să se intereseze când poate găsi persoana citată pentru a-i înmâna citaţia. Când nici pe această cale nu se poate ajunge la o înmânare, agentul afişează citaţia pe uşa locuinţei persoanei, încheind proces-verbal ( art. 179 alin.4 C.pr.pen.).

Alineatul ultim al art. 179 C.pr.pen. reglementează situaţia în care persoana citată locuieşte într-un imobil cu mai multe apartamente sau într-un hotel, dacă în citaţie nu s-a indicat apartamentul sau camera în care locuieşte, agentul este obligat să facă investigaţii pentru a afla aceasta. Dacă investigaţiile au rămas fără rezultat, agentul afişează citaţia pe uşa principală a clădirii, încheind proces-verbal şi făcând menţiune despre împrejurările care au făcut imposibilă înmânarea citaţiei.

Art. 180 C.pr.pen. prevede situaţia în care persoana citată şi-a schimbat adresa, ipoteza când agentul procedural afişează citaţia pe uşa locuinţei arătate în citaţie şi se informează pentru aflarea noii adrese, menţionând în procesul-verbal datele obţinute.

 

 

 

 

Dovada de primire şi procesul-verbal de predare a citaţiei

Dovada de primire a citaţiei, care constituie partea a doua a formularului tipizat pe care se află şi citaţia, trebuie să cuprindă o serie de menţiuni cu ajutorul cărora organele judiciare verifică dacă a fost îndeplinită, conform legii, procedura  de citare.

Potrivit art. 181 alin.1 C.pr.pen. dovada de primire a citaţiei trebuie să cuprindă:

- numărul dosarului, denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei care a emis citaţia,

- numele, prenumele şi calitatea persoanei citate, precum şi data pentru care este citată.

- data înmânării citaţiei, numele, prenumele, calitatea şi semnătura celui ce înmânează citaţia,

- certificarea de către acesta a identităţii şi semnăturii persoanei căreia i s-a înmânat citaţia, precum şi arătarea calităţii acesteia.

Ori de câte ori cu prilejul predării sau afişării unei citaţii se încheie un proces-verbal, acesta va cuprinde în mod corespunzător şi menţiunile arătate în alineatul precedent ( art. 181 alin.2 C.pr.pen.).

În situaţia încălcării dispoziţiilor legale care reglementează citarea, sancţiunea ce poate interveni este nulitatea relativă a citaţiei potrivit art. 197 alin.1 şi 4 C.pr.pen. şi refacerea actului viciat.

 

Mandatul de aducere

În cazul în care o persoană anterior citată nu se prezintă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară, ea poate fi adusă în faţa acestora pe baza unui mandat de aducere ( art. 183 alin.1 C.pr.pen.).

Învinuitul sau inculpatul poate fi adus cu mandat chiar înainte de a fi fost citat, dacă organul de urmărire penală sau instanţa de judecată constată motivat că se impune această măsură în interesul rezolvării cauzei ( art. 183 alin. 2 C.pr.pen.).

La art. 183, prin Legea nr. 281/2003, au fost introduse alin. 3 şi 4 care prevăd următoarele:

Al.3 Persoanele aduse cu mandat nu pot rămâne la dispoziţia organului judiciar decât timpul strict necesar pentru audierea lor, în afară de cazul când s-a dispus reţinerea sau arestarea preventivă a acestora.

Al.4 Persoana adusă cu mandat de aducere este ascultată de îndată de către organul judiciar.

În vederea asigurării eficienţei acestui mod de chemare a persoanelor în faţa organelor de urmărire penală, art. 184 alin.1 C.pr.pen. a prevăzut că mandatul de aducere se execută prin organele poliţiei.

Dacă persoana arătată în mandatul de aducere nu poate fi adusă din motive de boală, cel însărcinat cu executarea mandatului constată aceasta printr-un proces-verbal, care se înaintează de îndată organului judiciar. Această prevedere se aplică şi în cazul în care persoana arătată în mandat, cu excepţia învinuitului sau inculpatului, nu poate fi adusă din orice altă cauză.

Dacă cel însărcinat cu executarea mandatului de aducere nu găseşte persoana prevăzută în mandat la adresa indicată, face cercetări şi dacă acestea au rămas fără rezultat, încheie un proces-verbal care va cuprinde menţiuni despre cercetările făcute ( art. 184  alin.3 C.pr.pen.).

 Legea nr. 281/2003 aduce o noutate în sensul că, dacă învinuitul sau inculpatul refuză să se supună mandatului sau încearcă să fugă, va fi constrâns la aceasta.

Executarea mandatelor de aducere privind pe militari se face prin comandamentul unităţii militare sau prin comandamentul garnizoanei ( art. 184 al. ultim).

Comunicarea celorlalte acte procedurale cum ar fi minuta, hotărârea redactată, se face potrivit aceloraşi dispoziţii prevăzute în capitolul privind citarea şi comunicarea actelor de procedură 175-184 Cod proc.pen.