În baza art. 291 C.pr.pen. judecata poate avea loc numai dacă părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită potrivit legii. Citarea se va dispune de preşedintele sau vicepreşedintele instanţei ori de către judecătorul de serviciu.
Neprezentarea părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Totuşi, dacă instanţa consideră necesară prezenţa uneia din părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata.
Alin. 3 al art. 291 prevede o excepţie de la regula citării părţilor şi anume partea prezentă la un termen nu mai este citată pentru termenele ulterioare, chiar dacă ar lipsi la vreunul din termene. În vorbirea curentă se spune că are termen în cunoştinţă.
Această dispoziţie nu este aplicabilă în cazul repunerii cauzei pe rol şi fixării unui nou termen, când părţile trebuie citate, sau în cazul când o cauză a fost trecută la o altă instanţă ca urmare a unui conflict de competenţă, sau ca urmare a strămutării.
De asemenea, conform art. 291 alin. 7, 8 C.pr.pen. militarii şi deţinuţii sunt citaţi la fiecare termen.
Se mai citează martorii, experţii şi interpreţii cărora li se aplică aceleaşi dispoziţii, luând în cunoştinţă noul termen când cauza se amână.
La cererea persoanelor care iau termenul în cunoştinţă, instanţa le înmânează citaţii spre a le servi drept justificare la locul de muncă, în vederea prezentării la noul termen. Acesta se face doar la cererea părţilor care iau termenul în cunoştinţă.