Acestea privesc în principiu compunerea instanţei şi asigurarea apărării.
După înregistrarea dosarului, se fixează termenul de către preşedintele sau vicepreşedintele instanţei în cazul sesizării prin rechizitoriu sau de către judecătorul de serviciu când sesizarea se face prin plângere prealabilă directă. Potrivit art. 293 C.pr.pen. judecata în cauzele în care sunt inculpaţi arestaţi preventiv se face de urgenţă şi cu precădere, chiar dacă unii dintre inculpaţi sunt deţinuţi în altă cauză.
Conform modificărilor legale privind distribuirea dosarelor, desemnarea completului de judecată se face aleatoriu, prin mijlocirea instrumentelor informatice, eliminându-se astfel orice suspiciune privind instrumentarea unui anumit dosar de un anumit complet de judecată. Cât priveşte numărul judecătorilor ce formează completul de judecată, este vorba de un judecător pentru cauzele în primă instanţă, de doi judecători în apel, de trei judecători în recurs, cu menţiunea că există şi excepţii: infracţiunile de crimă organizată se judecă în primă instanţă de doi judecători, de pildă.
Trebuie făcută distincţia între noţiunile de compunere a instanţei şi constituire a acesteia, fiindcă, dacă compunerea instanţei se referă doar la completul de judecată format numai din judecători, constituirea instanţei priveşte toate organele judiciare prezente la activitatea de judecată ( instanţă, procuror, grefier, magistrat-asistent la ÎCCJ ).
Art. 294 C.pr.pen. prevede că, în cazurile în care desemnarea unui apărător din oficiu este obligatorie, odată cu fixarea termenului de judecată ia măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu, dacă inculpatul nu are apărător ales. Pentru aceasta se va dispune să se solicite printr-o adresă baroului ( serviciul de asistenţă judiciară ) împuternicirea unui avocat din oficiu.
Preşedintele completului de judecată are îndatorirea să ia din timp toate măsurile necesare pentru ca la termenul de judecată fixat, judecarea cauzei să nu sufere amânare, respectiv să fie citate toate părţile, să se asigure asistenţa juridică obligatorie, să se întocmească şi să se afişeze lista cauzelor.
Judecătorul se îngrijeşte ca lista cauzelor fixate să fie întocmită şi afişată la instanţă, spre vedere cu 24 h înaintea termenului de judecată. La întocmirea listei se ţine seama de data intrării cauzelor la instanţă, dându-se întâietate cauzelor în care sunt deţinuţi şi celor cu privire la care legea prevede că judecata se face de urgenţă.