Pin It

Este destul de dificil de a realiza o clasificare strictă a partidelor politice din următoarele considerente: diversităţii partidelor şi a programelor de activitate; multiplelor denumiri care nu întotdeauna reflectă scopul şi obiectivele partidelor. Oricum, vom înceraca o clasificare după unele criterii unanim recunoscute în literatura de specialitate.

Prima mare grupare a de partidelor politice are loc după criteriul: stânga, centru, dreapta, sau altfel spus  după doctrinele şi ideologiile pe care le promovează. Distincţia politică între stânga şi dreapta s-a născut în Franţa în 1789 în cadrul discuţiilor privind puterea politică a regelui în constituţie.  “Bineînţeles, este vorba de o structură, de un sistem de relaţii, - susţine Francois Borella – dreapta şi stânga nu au sens, şi existenţă, decât în relaţia de la una la alta şi reciproc. Nu valori veşnice, nu esenţa imuabilă, ci dualismul inevitabil al ideilor, comportamentelor, intereselor, în faţa problemelor pe care le pune viaţa în societate”[1].

În perioada contemporană divizarea partidelor în stânga, centru, dreapta are loc în baza criteriului ideologic sau doctrinar. Astfel, se consideră partide de stânga: partidele comuniste, socialiste, social-democratice. Partide de dreapta : partidele liberale, democratice, republicane.  Unele partide se declară de centru dorind s-ă demonstreze neacceptarea radicalismului nici de stânga şi nici de dreapta. Se consideră că pe eşicherul politic al societăţii nu ar exista centru deoarece stânga şi dreapta pornesc de la un zero convenţional. Oricum, în condiţiile multipartidismului unele formaţiuni politice, în căutarea “unui loc sub soare”, se declară de centru pentru a putea concura cu adversarii săi politici.

 

 

[1]                Francois Borella, Les partis politiques dans l`Eorope des Neuf, Ed.Seul, Paris, 1979, p.9.