Pin It

Campania electorală reprezintă o perioadă de timp, stabilită de lege, în care partidele, formaţiunile politice, blocurile electorale,  candidaţii independenţi  se află în competiţie electorală, prin diferite modalităţi reglementate de lege, în primul rând prin programele sale electorale, prin alte forme de influenţă în masă  se stăruie să influenţeze electoratul, să-i creeze o opţiune  favorabilă pentru a-i câştiga astfel încrederea şi votul.

         Această definiţie ar fi incompletă, dacă nu vom adăuga că în acestă perioadă şi electoratul se pătrunde de un spirit activ sub influenţa personajelor principale ale procesului electoral, meditează, evaluează critic rezultatele administrării precedente, activitatea partidelor pe plan naţional şi local, apreciază cu mai multă prudenţă promisiunile făcute, optează pentru  un program sau altul,  face propuneri referitoare la îmbunătăţirea administraţiei publice locale.

         Campania electorală are o importanţă deosebită şi prin sistemul de conexiuni cu drepturile fundamentale: libertatea conştiinţei, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie, libertatea întrunirilor etc. Tocmai în acestă perioadă cetăţeanul este deosebit de conştient de valoarea ce o prezintă ca purtător al dreptului de participant la realizarea autonomiei locale.

         Campania electorală începe practic odată cu publicarea actului prin care s-a stabilit data alegerilor şi se încheie, în România, cu două zile înaintea de ziua votării, în Republica Moldova în ajunul alegerilor. Deoarece  campania electorală coincide în timp cu perioada de efectuare a operaţiunilor electorale, o vom diviza în trei faze.

         În prima fază sunt constituite organele responsabile de organizarea şi desfăşurarea alegerilor, în faza a doua sunt definiţi participanţii la alegeri (partidele, formaţiunile politice, candidaţii independenţi),  iar în faza a treia participanţii la alegeri, diferitele grupe de presiune, organizaţiile sociale şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber  prin mitinguri, adunări, utilizând mijloacele audio-vizuale, presa  etc.

         În virtutea celor expuse,  menţionăm că reglementările  secţiunii a 7-a din Legea  nr. 70/1991 în România şi   secţiunii a 7-a din Legea privind alegerile locale în Republica Moldova, nu sunt adecvate denumirii pe care le poartă - "Campania electorală",34 deoarece  reglementează doar  unele probleme legate de faza a treia. De fapt, nici nu poate fi altfel, pentru că primele două faze sunt reglementate de alte secţiuni şi capitole ale legilor menţionate. După părerea noastră, acestei secţiuni i s-ar potrivi mai mult titlul  " Propaganda electorală", deoarece aceasta îi este obiectul de reglementare.

 

 

3                      4  Dicţionarul explicativ al limbii române explică noţiunea de campanie – acţiune organizată după un anumit plan, în vederea realizării unor însemnate sarcini politice, sociale etc., într-o anumită perioadă de timp. Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1984, p.114.