Pentru a nu admite ca unele persoane să facă abuz de mandatul de consilier sau de primar, să influenţeze alegătorii în perioada alegerilor, legea interzice alegerea persoanelor care au contracte încheiate cu administraţia respectivă pentru executarea de lucrări, prestări servicii ori de livrări, fie direct, fie prin intermediari.
Astfel, în Republica Moldova, Legea privind administraţia publică locală, (art.15) stabileşte că funcţia de consilier este incompatibilă cu funcţia de: a) deputat în parlament; b) funcţionar public în aparatul ministerelor, departamentelor şi a altor autorităţi administrative prevăzute de lege; c) în aparatul comitetelor executive raionale, al primăriilor oraşelor (municipiilor), satelor (comunelor).
Dispoziţii similare sunt fixate în art.15 din Legea 69/1991 în România, Franţa - Codul lectoral art.L 195, L 231.
În Grecia, avocaţii şi profesorii universitari nu pot exercita simultan şi un mandat de consilier. În Belgia, Luxembourg, Portugalia şi Elveţia nu pot candida miniştrii cultelor, în Belgia, Spania, Luxembourg şi Olanda nu pot fi alese înaltele personalităţi ale statului ( membrii guvernelor naţionale, membrii familiilor regale şi alţii).
Vom menţiona că persoanele incompatibile cu funcţia de consilier sau de primar nu sunt lipsite de dreptul electoral pasiv. Legile statelor respective stabilesc condiţii de ineligibilitate, de funcţii incompatibile. În cazul în care
aceştia vor abandona funcţiile ineligibile, ei vor putea beneficia de dreptul de a fi aleşi.