Votul liber exprimat implică şi necesitatea exprimării lui libere, fără presiuni, acestea putând fi de diverse tipuri. Jean Marie Cotteret şi Claude Emery disting, de exemplu, trei categorii de presiune: psihică, morală şi financiară,20 la care adăugăm şi presiunea audio-vizuală. Colette Ysmal consideră că presiunea în mâinile unei majorităţi aflate la putere serveşte ca instrument de manipulare a alegătorilor.21
Pentru evitarea diferitelor tipuri de presiuni asupra alegătorului, legile electorale, alte legi prevăd sancţiuni administrative sau penale. În Româna, art.94 din Legea nr.70/1991 privind alegerile locale califică drept infracţiune promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase pentru a-l determina pe alegător să voteze sau să nu voteze pentru un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegători, în acelaş scop, şi stabileşte pedepsirea lor cu privaţiune de libertate pe un termen de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru împiedicarea prin orice mijloc a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.
Distribuirea şi consumarea băuturilor alcoolice în timpul adunărilor electorale, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum şi sfatul dat în ziua votării, în sediul secţiei de votare sau în afara lui la o distanţă de până la 500 metri, alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, formaţiuni politice, coaliţii de partide sau candidaţi, sunt calificate drept contravenţii administrative şi se pedepsesc cu amenzi de diferite mărimi.
După părerea noastră, ar fi necesară stabilirea unor măsuri de protecţie şi împotriva presiunii audio-vizuale, dând, bineînţeles, definiţia unor astfel de presiuni. Mijloacele audio-vizuale reprezintă un puternic izvor de informare în masă menit să ofere alegătorilor posibilitatea de opţiune liberă. Din momentul în care un subiect abuzează de aceste mijloace are loc preschimbarea opţiunii libere într-o opţiune dirijată.
2 0 Jean Marie Cotteret, Claude Emery, op. cit., p.38.
2 1 Colette Ysmal, op. cit., p.97-98.