Pin It

Avocatul Poporului emite recomandări care nu pot fi supuse nici controlului parlamentar şi nici controlului judecătoresc.

            Prin recomandările emise el sesizează autorităţile administraţiei publice cu privire la ilegalităţile constatate în actele şi faptele administrative. În conformitate cu legea, sunt asimilate actelor administrative:

  1. tăcerea organelor administraţiei publice;
  2. emiterea tardivă a actelor de către aceste organe.

Sesizările Avocatului Poporului au în vedere:

  1. rezultate concrete şi verificate ale unei cercetări efectuate;
  2. nevoia de încetare a încălcării constatate şi de repunere în drepturi a persoanei căreia i s-au încălcat drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Avocatul Poporului este îndrituit:

  1. să ceară în scris autorităţii administraţiei publice care a încălcat drepturile persoanei care a făcut plângerea „să reformeze sau să revoce actul administrativ”;
  2. să repare pagubele produse;
  3. să repună persoana lezată în situaţia anterioară, în sensul de a-i reda statutul pe care l-a deţinut persoana înainte de a-i fi fost violat prin actul ilegal al administraţiei publice.

Dacă autoritatea administraţiei publice sau funcţionarul nu înlătură – în termen de 30 de zile de la data sesizării – ilegalităţile comise, Avocatul Poporului se adresează autorităţilor administraţiei publice ierarhic superioare, care sunt obligate să-i comunice în termen de 45 de zile, măsurile întreprinse.

În cazul în care autoritatea publică sau funcţionarul public aparţin administraţiei publice locale, Avocatul Poporului se adresează prefectului, care este obligat să ia măsurile ce se impun pentru punerea în drepturi a persoanei lezate.

Pentru orice act sau fapt ilegal care privesc administraţia publică centrală şi activitatea prefecţilor, Avocatul Poporului este îndrituit să se adreseze Guvernului.

În cazul în care în termen de 20 de zile, Guvernul nu adoptă măsurile ce se impun în legătură cu ilegalitatea actelor şi faptelor semnalate de Avocatul Poporului, acesta comunică Parlamentului acest lucru.

În baza legii, Avocatul Poporului are dreptul:

  1. a) să ceară autorităţilor administraţiei publice orice informaţii sau documente necesare anchetei;
  2. b) să audieze conducătorii autorităţilor administraţiei publice şi să ia declaraţii de la aceştia şi de la orice funcţionar care poate contribui la soluţionarea cererii;
  3. c) să facă anchete proprii prin care să clarifice problemele care fac obiectul plângerii.

Avocatul Poporului are obligaţia să informeze persoana care i-a adresat cererea şi să dea publicităţii rezultatele, prin orice mijloace de informare în masă, cu respectarea a două condiţii:

  1. să aibă consimţământul persoanei sau persoanelor interesate;
  2. să nu divulge şi să nu facă publice informaţiile sau documentele secrete la care a avut acces.

De asemenea, el are obligaţia de a aduce la cunoştinţă lacunele constatate în legislaţie. Avocatul Poporului este deci, o instituţie cu atribuţii specifice în protecţia drepturilor şi libertăţilor omului.