Pin It

În contextul actualelor provocări cu care se confruntă societatea civilă, în plan intern şi internaţional, respectiv fenomenul globalizării, al deschiderii frontierelor, ameninţarea de tip terorist, precum şi infracţionalitatea transfrontalieră, Poliţia Română trece la o nouă etapă de organizare pentru a compatibiliza structurile proprii cu cele ale agenţiilor de aplicare a legii din Uniunea Europeană, pentru a avea o abordare proactivă în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea noilor trenduri ale criminalităţii şi pentru a acoperi importante sectoare de activitate ce necesitau o dezvoltare mai semnificativă.

Pentru a asigura revigorarea şi consolidarea culturii organizaţionale, au fost întreprinse măsuri pentru implementarea managementului calităţii şi a fost identificat un nou complex de valori, menit să reprezinte coordonatele desfăşurării activităţilor specifice de lucru ale poliţiştilor: profesionalism, responsabilitate, transparenţă, integritate şi cooperare.

Astfel, la nivelul aparatului central al I.G.P.R., structurile sunt organizate pe patru paliere, fiecare din acestea fiind coordonate de câte un adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române, respectiv: Direcţia Generală a Poliţiei de Siguranţă Publică, Direcţia Generală de Investigare a Criminalităţii, Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţia Generală a Poliţiei Administrative. Au fost dezvoltate anumite servicii al căror sector de activitate a cunoscut, în ultima perioadă, o evoluţie deosebită, cum ar fi structura de combatere a criminalităţii informatice care s-a transformat în direcţie. Tot la nivelul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane devine direcţie.

In acelaşi timp, este creată Direcţia de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, dată fiind importanţa surselor de finanţare în cadrul comiterii unor astfel de operaţiuni ilegale şi de maxim risc. Serviciul Schengen şi Protecţia Datelor Personale ia fiinţă odată cu necesitatea pregătirii solide a întregului personal al Poliţiei Române în vederea aderării ţării noastre la Spaţiul  Schengen. Biroul Inspecţia Muncii şi Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Management Logistic este o nouă unitate ce acoperă o arie de activitate importantă şi care necesita dezvoltare. Centrul Operaţional al Direcţiei Management Operaţional, de asemenea nou-creat, gestionează evenimentele de amploare în domeniul ordinii şi siguranţei publice din competenţa poliţiei, coordonează efectivele de poliţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţe civile produse de dezastre [1] a activităţilor unităţilor de poliţie în situaţii de alertă teroristă, precum şi evenimentele rutiere cu consecinţe deosebite.

In cadrul aceleiaşi direcţii, este înfiinţat Serviciul Standarde şi Proceduri care coordonează şi îndrumă celelalte structuri în elaborarea standardelor ocupaţionale, operaţionale şi a procedurilor de lucru, în vederea implementării managementului calităţii în Poliţia Română. De asemenea, este creat Serviciul de Management al Datelor şi Informaţiilor în cadrul Direcţiei Management şi Analiza Informaţiilor, ce are rolul de a pregăti Poliţia Română pentru a face faţă noilor provocări ale societăţii informaţionale, de a sintetiza volumul mare de date şi informaţii operative care trebuie să ajungă la poliţist într-o formă corespunzătoare şi cuprinzătoare.

Direcţia Cercetări Penale se reorganizează prin integrarea poliţiştilor specializaţi în acest domeniu în cadrul structurilor operative, în vederea optimizării celerităţii şi eficacităţii soluţionării lucrărilor şi dosarelor penale. Echipa formată din poliţistul de cercetare penală şi poliţistul investigator asigură atât fluenţa comunicării în cadrul activităţilor specifice, cât şi controlul dublu privind respectarea legalităţii acţiunilor poliţieneşti. În acelaşi timp, Centrul de Politici în Domeniul Cercetărilor Penale continuă elaborarea metodologiilor, reglementărilor şi procedurilor pe linie de cercetare penală, atât pentru pregătirea continuă a corpului ofiţerilor de cercetare penală, cât şi pentru clasa de studenţi cu specializarea „cercetare penală” din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

Oficiul Juridic, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor, Direcţia de Comunicaţii şi Informatică, Direcţia Management Operaţional şi Direcţia Cabinet reprezintă structurile care, de asemenea, au evoluat ca rezultat al creşterii nivelului de exigenţă privind calitatea activităţilor, dar şi al volumului de lucru.

Pentru a-şi  îndeplini obiectivele şi pentru a asigura cetăţenilor un climat sigur şi servicii de calitate, Poliţia Română trebuie să dea dovadă de adaptabilitate şi profesionalism. Mai mult decât atât, experienţa a demonstrat că parteneriatul şi cooperarea trebuie să fie principii de bază ale activităţii de poliţie, fapt pentru care este nevoie de o bună armonizare a structurilor Poliţiei Române cu cele ale poliţiilor europene.

 

[1] Spre exemplu, inundaţii, cutremure, explozii, incendii etc.