Serviciul de poliţie irlandez se numeşte „Garda Siochna”, care este o expresie galică ce semnifică „apărătorii păcii”. Poliţia irlandeză, ca poliţie unică în stat, a fost înfiinţată în 1922, în urma tratatului care declara independenţa statului irlandez, şi este un serviciu civil care este responsabil în faţa guvernului prin Ministerul Justiţiei, Egalităţii şi Reformei Legislative. În prezent, forţele sale numără aproximativ 11.500 de oameni, dintre care 10% sunt femei, numărul lor fiind în creştere.
Sub aspect istoric, Garda Siochna a fost foarte apropiată de cetăţenii pe care îi serveşte, în special în afara marilor centre urbane. Practica poliţiei a fost fundamentată pe structurile comunitare şi a oferit servicii prompte, datorită conexiunilor strânse cu membrii comunităţii. Societatea modernă şi tehnologia avansată au condus la diluarea acestei relaţii, iar în zonele urbane s-a înregistrat, de-a lungul anilor ’60 şi ’70, un sentiment de neîncredere din partea cetăţenilor.
La începutul anilor ’80, s-au depus eforturi însemnate pentru a dezvolta noi abordări în cadrul poliţiei, ceea ce a condus la extinderea lor la nivel naţional. Această politică a avut rezultate mixte, dar s-a dovedit că, acolo unde a fost în întregime sprijinită, a avut succes, iar acolo unde s-a oferit un sprijin limitat, au fost necesare intervenţii ulterioare pentru a remedia disfuncţiile care apăruseră.
Poliţia comunitară în Irlanda este definită ca fiind o modalitate de furnizare a unui serviciu pentru întreaga comunitate din mediul urban şi rural, prin afirmarea angajamentului public. Pentru asigurarea acestui serviciu, poliţia irlandeză implică la nivel maxim comunitatea, pentru a decide priorităţile poliţiei şi standardele serviciului. Poliţia comunitară nu intenţionează să devină un serviciu specializat îndeplinit numai de o anumită categorie de personal, ci este o abordare care va fi adoptată de fiecare angajat al poliţiei la întâlnirea cu publicul. Personalul selectat pentru îndeplinirea sarcinilor poliţiei comunitare este angajat în funcţie de maturitatea, experienţa şi pregătirea generală a candidatului. Pentru ocuparea unui post în cadrul poliţiei comunitare se cere o vechime de trei ani în cadrul acestor forţe, iar înainte de desemnarea pe funcţie se mai solicită o perioadă de încercare de şase luni.
Pregătirea se asigură la trei niveluri: student, personalul poliţiei comunitare, comandant. Pregătirea din acest domeniu va furniza o serie de abilităţi pentru rezolvarea problemelor şi pentru a participa creativ la întâlnirile cu cetăţenii. În mod normal, ofiţerul poliţiei comunitare desfăşoară următoarele activităţi:
- operează permanent îmbrăcat în uniformă;
- patrulează într-o arie desemnată;
- întocmeşte un program al patrulărilor pentru a mări vizibilitatea şi eficienţa;
- realizează rapoartele preliminare privind infracţiunile;
- dezvoltă o reţea de agenţi în zona sa;
- cunoaşte geografia zonei;
- stabileşte contacte cu reprezentanţii comunităţii;
- cunoaşte tendinţele criminalităţii în zona sa;
- contactează reprezentanţii şcolilor şi se implică în dezvoltarea unor programe de prevenire în cadrul instituţiilor de învăţământ;
- dezvoltă relaţii de parteneriat cu serviciile sociale locale;
- aplică legea într-un mod adecvat atribuţiilor sale.
Poliţia comunitară din Irlanda este bine structurată, în special în oraşe mari, cum ar fi Dublin, Cork, Limerick şi Waterford. În aceste oraşe se înregistrează structuri de personal diferite, de la unul sau doi ofiţeri la unităţi care sunt alcătuite dintr-un inspector, doi sergenţi şi 15 poliţişti. Problema principală care a fost înregistrată a fost recunoaşterea şi sprijinirea noii abordări de către comandantul local al poliţiei. Atunci când s-a înregistrat un sprijin necondiţionat, conceptul s-a dovedit a se dezvolta cu succes, ceea ce a arătat că rolul managementului este critic pentru a se implementa filosofia poliţiei comunitare.
Poliţia comunitară din micile oraşe şi din sate nu este structurată formal, pentru că în realitate relaţia comunitară este considerată a fi aproape perfectă. Totuşi, se acordă o atenţie specială pentru a se menţine şl dezvolta standardele profesionale ale poliţiştilor din aceste zone.