Potrivit Legii nr. 371/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Comunitare, funcţiile prevăzute în statele Poliţiei Comunitare se clasifică astfel [1]:
- clasa I cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare sunt necesare studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalent;
- clasa a II-a cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare sunt necesare studii superioare de scurtă durată absolvite cu diplomă;
- clasa a III-a cuprinde funcţiile publice pentru a căror ocupare sunt necesare studii medii liceale absolvite cu diplomă.
După nivelul studiilor absolvite, funcţionarii publici din cadrul Poliţiei Comunitare pot fi funcţionari publici de conducere sau funcţionari publici de execuţie. Legea precizează faptul că funcţionarii publici numiţi în funcţii publice prevăzute pentru clasele a II-a şi a III-a pot ocupa numai funcţii de execuţie.
Funcţionarii publici de conducere din cadrul Poliţiei Comunitare sunt numiţi în una dintre următoarele funcţii publice [2]: director executiv; director executiv adjunct; şef serviciu; şef birou.
În conformitate cu prevederile alineatului (1) al articolului 10 din Legea nr.371/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Comunitare, funcţionarii publici de execuţie sunt numiţi în funcţia publică specifică de agent comunitar, care este structurată pe grade profesionale, după cum urmează: superior, ca nivel maxim; principal; asistent; debutant.
În fine, legea precizează şi faptul că funcţionarii publici din Poliţia comunitară pot fi numiţi ca debutanţi sau definitivi, cu precizarea că, la terminarea perioadei de stagiu, activitatea celor debutanţi este evaluată în conformitate cu procedura de evaluare a activităţii funcţionarilor publici debutanţi.
[1] Legea nr. 371/2004, articolul 8 alineat (1).
[2] Idem, articolul 9 alineat (2).