Atributiile Consiliului Superior al Magistraturii sunt distribuite intre plen si sectiile Consiliului Superior al Magistraturii (Legea nr.317/2004).
Menirea esentiala a Consiliului Superior al Magistraturii este aceea de a “apara corpul magistratilor si membrii acestuia impotriva oricarui act de natura sa aduca atingere independentei sau impartialitatii magistratului in infaptuirea justitiei ori sa creeze suspiciuni cu privire la acestea”. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apara reputatia profesionala a magistratilor (art.31 din Lgea nr.317/2004). El asigura respectarea legii si a criteriilor de competenta si etica profesionala in desfasurarea carierei profesionale a magistratilor.
Plenul Consiliului Superior al Magitraturii indeplineste atributii importante in domeniul: carierei magistratilor, al recrutarii, evaluarii, formarii si examenelor magistratilor; al organizarii si functionarii instantelor si al parchetelor.
Referitor la cariera judecatorilor si procurorilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are urmatoarele atributii:
- propune Presedintelui Romaniei numirea in functie si eliberarea din functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari;
- numeste judecatorii stagiari si procurorii stagiari, pe baza rezultatelor obtinute la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii;
- dispune promovarea judecatorilor si a procurorilor;
- elibereaza din functie judecatorii stagiari si procurorii stagiari;
- propune Presedintelui Romaniei conferirea de distinctii pentru judecatori si procurori, in conditiile legii;
- indeplineste orice alte atributii stabilite prin lege sau regulament.
Consiliul Superior al Magistraturii exercita atributii importante in cadrul sectiilor sale, printre cele mai importante fiind si cele de ordin disciplinar, pe care le vom analiza in cursul privitor la raspunderea magistratilor.