Pin It

In literatura juridica de specialitate d'Aguesseau afirma cu privire la institutie, afirmatie devenita celebra: “Avocatura este tot atat de veche ca si magistratura , tot atat de nobila ca si virtutea, tot atat de necesara ca si justitia”.

Avocatul este persoana, care avand o calificare juridica superioara, asigura apararea justitiabililor in fata instantelor judecatoresti sau altor autoritati publice, in conditiile determinate de lege. Rolul avocatului nu poate fi redus, insa la functia de reprezentare sau asistare a justitiabililor, el este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai judecatorului. El poate contribui intr-o maniera decisiva la o corecta stabilie a faptelor, la interpretarea adecvata a legii aplicabile conflictului dedus judecatii, si, in final, la pronuntarea unei hotarari temeinice si legale.

El prezinta judecatorului cererile partilor si faciliteaza administrarea materialului probatoriu pertinent si concludent in solutionarea cauzelor supuse judecatii. O atare abordare, fireasca, a profesiei nobile de avocat contribuie si la solutionarea rapida a cauzelor.

Potrivit prevederilor art.1 din Legea nr.51\1995, profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile legii si ale statutului profesiei. Se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Avocatul trebuie sa se supuna regulilor eticii profesionale.

In exercitarea profesiei avocatul promoveaza si apara drepturile si libertatile omului. Are dreptul sa asiste si sa reprezinte persoanele fizice si juridice in fata tuturor instatelor, autoritatilor si institutiilor, precum si a altor persoane, care au obligatia sa permita si sa asigure desfasurarea nestingherita a activitatii avocatului, in conditiile legii. Are dreptul si obligatia de a starui, prin toate mijloacele legale, pentru realizarea liberului acces la justitie, pentru un proces echitabil si solutionat intr-un termen rezonabil, indiferent de natura cauzei sau de calitatea partilor.

Portivit prevederilor art.3 din lege, activitatea avocatului se realizeaza prin:

  1. consultatii si cereri cu caracter juridic;
  2. asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a autoritatilor cu atributii jurisdictionale, a notarilor publici si a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice si a institutiilor, precum si a altor persoane juridice, in conditiile legii;
  3. redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare;
  4. asistarea si reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate in fata altor autoritati publice cu posibilitatea atestarii identitatii partilor, a continutului si a datei actelor incheiate;
  5. apararea si reprezentarea persoanelor cu mijloace juridice specifice a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si juridice in raporturile acestora cu autoritatile publice, cu institutiile si cu orice persoana romana sau straina;
  6. activitati de mediere;
  7. activitati fiduciare constand in primirea in deposit, in numele si pe seama clientului, de fonduri financiare si bunuri, rezultate din valorificarea sau executarea de titluri executorii, dupa incheierea procedurii succesorale sau a lichidarii, precum si plasarea si valorificarea acestora, in numele si pe seama clientului, activitati de administrare a fondurilor sau a valorilor in care acestea au fost plasate;
  8. stabilirea temporara a sediului pentru societati comerciale la sediul profesional al avocatului si inregistrarea acestora, in numele si pe seama clientului, a partilor de interes, a partilor sociale sau a actiunilor astfel inregistrate;
  9. activitatile prevazute la lit.g) si h) se pot desfasura in temeiul unui nou contract de asistenta juridica;
  10. activitatile prevazute la alin. l) se exercita numai de avocat, daca legea nu prevede altfel.

 Legea prevede de asemenea ca, activitatile mentionate se exercita numai de avocat, daca legea nu prevede altfel. Avocatura are practic doua functii, de asistenta si de reprezentare. In exercitarea dreptului sau de a reprezenta persoanele fizice si juridice in fata tuturor instantelor, autoritatilor si institutiilor, precum si al altor persoane fizice sau juridice, avocatul este indriduit sa foloseasca oricare dintre aceste mijloace. In exercitarea profesiei si in legatura cu acestea, avocatul este protejat de lege.

 

1a. Formele de exercitare a profesiei de avocat.

 

Formele de exercitare a profesiei de avocat sunt:

  1. cabinetele individuale;
  2. cabinetele asociate;
  3. societati civile profesionale sau societati profesionale cu raspundere limitata.

In cabinetul individual isi poate exercita profesia un avocat definitiv, singur sau impreuna cu alti avocati colaboratori. Cabinetele individuale se pot asocia in scopul exercitarii in comun a profesiei. Drepturile si obligatiile avocatilor titulari ai unor cabinete asociate isi pastreaza caracterul personal si nu pot fi cedate. In mod corespunzator cabinetele individuale se pot asocia si cu societatile civile profesionale. Cabinetele individuale se pot grupa pentru a-si crea facilitati tehnico-economice in vederea exercitarii profesiei si isi pastreaza individualitatea in relatiile cu clientii.

Societatea civila profesionala se constituie din 2 sau mai multi avocati definitivi. In societatea civila profesionala isi pot exercita profesia si avocati colaboratori sau avocati salarizati. Societatea civila profesionala si avocati care profeseaza in cadrul ei nu pot acorda asistenta juridica persoanelor cu interese contrare. Cabinetele grupate, cabinetele asociate, societatile civile profesionale si societatile profesionale cu raspundere limitata pot avea si proprietate comuna.

Avocatul poate schimba oricand forma de exercitare a profesiei, cu instiintarea baroului din care face parte, insa, nu isi poate exercita profesia, in acelasi timp, in mai multe forme de exercitare a acesteia.

Sociatatea profesionla cu raspundere limitata este o societate cu personalitate juridica, prin asocierea a cel putin 2 avocati definitivi, aflati in exercitiul profesiei, indiferent daca detin sau nu ori daca apartin sau nu altei forme de exercitare a profesiei. Dobandirea personalitatii juridice a societatii profesionale cu raspundere limitata are loc la data inregistrarii la barou a deciziei emise de catre consiliul baroului in a carui raza teritoriala se afla sediul ei principal. Societatea profesionala cu raspundere limitata este titulara a unui patrimoniu propriu.

Obligatiile si raspunderea societatii profesionale cu raspundere limitata sunt garantate cu patrimonial propriu, asociatii raspunzand personal numai in limita aportului social al fiecaruia. In situatia in care societatea se constituie din avocati care fac parte din alte forme de exercitare a profesiei, acestea din urma pot sa nu fie supuse lichidarii, daca asociatii convin altfel.