Poate fi membru al unui barou din Romania cel care indeplineste urmatoarele conditii:
- are exercitiul drepturilor civile si politice;
- este licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege;
- nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege;
- este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei.
Este nedemn de a fi avocat:
- cel condamnat prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
- cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturile si libertatile fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca, sau a savarsit abateri disciplinare grave, sanctionate cu masura excluderii din profesie, ca sanctiune disciplinara;
- cel caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
- falitul fraudulos, chiar reabilitat.
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:
- activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
- ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
- exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.
Exercitarea profesiei de avocat este compatibila cu:
- calitatea de deputat sau senator, consilier in consiliile locale sau judetene;
- activitati si functii didactice in invatamantul juridic superior;
- activitatea literara si publicistica;
- calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier in proprietate intelectuala, consilier in proprietate industriala, traducator autorizat, administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara, in conditiile legii.
Primirea in profesie de avocat se realizeaza numai in baza unui examen organizat de U.N.B.R., cel putin anual si la nivel national, potrivit legii si Statutului profesiei de avocat. Examenul se sustine in cadrul Institutului National pentru Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar, in centrele teritoriale ale acesteia, avand la baza o metodologie elaborate si aprobata de Consiliul U.N.B.R.
La inceputul exercitarii profesiei, avocatul efectueaza in mod obigatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar. Conditiile efectuarii stagiului, drepturilor si obligatiile avocatului stagiar, ale avocatului indrumator, precum si ale baroului fata de acestia sunt reglementate prin statutul profesiei.
Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare, avocatul stagiar respins de trei ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie. Activitatea unui avocat stagiar poate fi indrumata numai de avocati definitivi cu o vechime de cel putin 6 ani in aceasta calitate si care se bucura de o reputatie profesionala nestirbita.
Cel care a promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examneului de definitivare, cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine.
Dispozitiile aliniatului (5), din lege, se aplica si persoanelor care au promovat examenul de intrare in profesia de avocat si care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamenului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ timp de 5 ani. Avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandate de palamentar, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean sau vicepresedinte de consiliu judetean, dobandeste la cerere calitatea de avocat definitiv.
Calitatea de avocat inceteaza:
- prin renuntarea scrisa la exercitiul profesiei;
- prin deces;
- daca impotriva avocatului s-a luat masura excluderii din profesie ca sanctiune disciplinara;
- daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii.
Calitatea de avocat este suspendata:
- in caz de incompatibilitate, pe durata existentei acestei stari;
- pe perioada interdictiei de a profesa, dispusa prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara;
- in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre N.B.R. si catre propriu de asigurari sociale, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor;
- la cererea scrisa a avocatului.