În dreptul roman avariile erau reglementate prin lex Rhodia de jactu, care reprezintă o culegere a uzurilor observate la navigatorii din insula Rodos. În cazul producerii unor avarii comune în cursul expediţiei maritime, atât armatorul cat şi proprietarul mărfii aveau obligaţia de a contribui la repararea lor.
Prin avarii se înţelege pagubele sau cheltuielile extraordinare pe care le poate suporta în cursul voiajului pe mare încărcătura sau navlul, cauzate de evenimente, accidente sau fapte neobişnuite proprii riscului acestui fel de transport.
În conformitate cu dispoziţiile Codului comercial, avariile sunt de doua feluri:
- comune sau generale
- particulare sau simple
În ceea ce privesc avariile comune, este necesar să precizăm că legiuitorul foloseşte impropriu termenul de „comune”, deoarece nu avaria poate fi caracterizată ca fiind comună ci contribuţia părţilor interesate la acoperirea cheltuielilor (aceasta este comună).
Spre deosebire de avaria comună, avaria particulară presupune că pierderea sau cheltuiala necesară să fie suportată de partea care a suferit-o, fără a fi antrenată contribuţia celor interesaţi în expediţia maritimă respectivă.
Prin avarie comună se înţeleg pagubele sau cheltuielile extraordinare voluntare şi raţionale făcute în cursul călătoriei în legătură cu încărcătura sau nava, determinate de evenimente excepţionale (neobişnuite) proprii navigaţiei maritime, pentru a salva de la un pericol comun nava, încărcătura şi navlul şi la a căror acoperire contribuie toţi cei interesaţi în expediţia maritimă.
Lichidarea avariilor comune are loc pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească şi după o anumită procedură.
Avariile particulare sau simple sunt consecinţa unor accidente sau situaţii (cum sunt forţa majoră, neglijenţa unor persoane ş.a.) sau privesc unele cheltuieli făcute în interesul unuia din cei interesaţi în expediţie (nava sau mărfurile).
Ca exemplu de avarii particulare putem aminti defectarea navei, un incendiu produs, o pierdere suferită prin întârzierea navei în călătorie, aruncarea în mare a unor animale bolnave de boli molipsitoare etc.