1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Caracterizarea fondului de comert ca fiind un bun mobil ne indreapta spre ideea ca fondul poate fi aparat prin actiunea in revendicare.

Totusi,pentru ocrotirea acestuia nu se poate utiliza actiunea in revendicare deoarece fondul de comert este si un bun incorporal asupra caruia titularul are drepturi privative ce confera puteri exclusive de exploatare.

Or,actiunea in revendicare foloseste pentru apararea drepturilor ce se exercita in legatura cu bunuri corporale.

Apararea fondului de comert se realizeaza prin actiuni specifice.

Prin ele se tinde sa se inlature tulburarile aduse fondului si elementelor componente ale acestuia.De asemenea,se pot utiliza actiuni  in pretentii prin care se solicita repararea pagubelor produse  urmare a actelor tulbaratorii.

Acele tulburari ce constituie acte de concurenta neloiala intra sub incidenta reglementarilor L.11/1990 privind combaterea concurentei neloiale.Lor li se vor aplica dispozitiile acestei legi.Cel tulburat va putea utiliza procedurile prevazute de aceasta lege si sa ceara incetarea tulburarii si recuperarea eventualeri pagube.

Daca fapta constituie infractiunea de concurenta neloiala statul ca titular al actiunii penale va trage la raspundere penala pe tulburator in conditiile prevazute de Codul de procedura penala.

Nimic nu impiedica insa pe comercinat sa-si apere separat fiecare element component al fondului sau prin actiunile recunoscute de lege,in functie de natura corporala ori necorporala a partii din ansamblu ,vatamata.

Loading...