1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Cel mai adesea fondul este exploatat si gestionat de catre proprietarul insusi.El isi asuma responsabilitatea exploatarii,el incaseaza beneficiile si el suporta pierderile.

El asigura conducerea, singur sau cu ajutorul colaboratorilor. Numele colaboratorilor ce au puteri de administrare trebuie facute publice prin registrul comertului.Textul art.14-15 din L.26/1990 se aplica  si celor ce administreaza sau gestioneaza fondul de comert din aceleasi ratiuni pentru care legiuitorul a prevazut obligativitatea inregistrarii acelor date.

De altfel,este greu de inchipuit o exploatare si o gestionare a unui fond comercial distincta de exploatarea si gestionarea unei societati comeriale.Distinctia capata semnificatie practica cel mult in cazul comerciantilor persoane fizice.

Nimic nu impiedica pe proprietar sa incredinteze gestionarea fondului unui tert,salariat sau angajat printr-o conventie de drept comun (mandat).Legea nu prevede expres aceste posibilitati insa deducem regula din principiul mai general al libertatii actelor juridice.

In acest din urma caz proprietarul pastreaza riscul afacerii sale,al exploatarii fondului,percepe beneficiile si suporta pierderile,iar gestionarul va controla si dirija exploatarea fondului.Comercinat va ramane in acest caz proprietarul.

Cel care controleaza activitatea de exploatare va avea calitatea de prepus nu de comerciant,el exercitand comertul pentru altul (47).El va fi resposabil in fata proprietarului in conditiile contractului de munca sau de mandat,dupa caz.

Proprietarul poate sa-l cointereseze asigurandu-i participarea si la beneficii,in conditii prestabilite prin contract.

 

Loading...