Codul penal nu defineşte coautoratul însă în art.24 prevede că autor este persoana care săvârşeşte în mod nemijlocit fapta prevăzută de legea penală dar o faptă poate fi săvârşită nemijlocit şi de două sau mai multe persoane situaţie, în care persoana poartă denumirea de coautor.
Condiţiile coautoratului:
- săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală se realizează atât în cazul faptei consumate cât şi a tentativei pedepsibile;
- cooperarea din partea coautorilor, condiţie care are în vedere realizarea nemijlocită a faptei. În literatura de specialitate s-au reţinut actele care intră în sfera coautoratului;
- voinţa comună a coautorilor presupune ca fiecare coautor să vrea să-şi unească contribuţia cu a celorlalţi în vederea realizării uneia şi aceleiaşi infracţiuni. Se poate spune că există coautorat numai în cazul în care activităţile infracţionale sunt coordonate material şi intelectual.
Cazuri speciale de coautorat
În raport de specificul diferitelor categorii de acţiuni, coautoratul prezintă anumite particularităţi:
- în primul rând coautoratul în cazul infracţiunilor proprii întrucât la aceste infracţiuni legea cere ca subiectul să aibă o anumită calitate pentru săvârşirea lor în coautorat este necesar ca toţi participanţii să îndeplinească cerinţa legii. Sub acest aspect la infracţiunea de delapidare pentru a fi coautor participanţii trebuie să aibă calitatea de funcţionari care gestionează sau administrează bunurile însuşite sau traficate.
- coautoratul în cazul infracţiunilor omisive
Infracţiunile omisive sunt în general infracţiuni cu subiect exclusiv unic întrucât obligaţia de a face impusă de lege este de regulă personală. Însă atunci când o astfel de obligaţie priveşte mai multe persoane neîndeplinirea ei de acestea generează mai multe infracţiuni distincte în funcţie de numărul persoanelor care nu şi-au îndeplinit obligaţia prevazută de lege.
- coautoratul în cazul infracţiunilor cu autor unic
În cazul acestor infracţiuni nu este posibil coautoratul întrucât îndeplinirea elementului material al infracţiunii se poate face doar de o singură persoană cum se întâmplă la mărturia mincinoasă şi altele.
- coautoratul la infracţiunile praeterintenţionate
Infracţiunile praeterintenţionate se caracterizează printr-o formă mixtă de vinovăţie, intenţia cu care se săvârşeşte fapta iniţială iar rezultatul mai grav se produce din culpă.