- Noţiune.
Constituie infracţiune, potrivit art. 292 Cod penal, “declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe”.
- Obiectul juridic special.
Falsul în declaraţii are ca obiect juridic special relaţiile sociale referitoare la încrederea publică pe care trebuie să o inspire declaraţiile făcute oficial.
- Obiectul material.
Infracţiunea are ca obiect material declaraţia scrisă sau înscrisul în care s-a consemnat declaraţia făcută oral.
- Subiectul.
Falsul în declaraţii poate fi săvârşit de orice persoană. Participaţia penală este posibilă în forma complicităţii când declaraţia este întărită de persoane care cunosc caracterul mincinos al acesteia.
- Latura obiectivă
Elementul material constă în acţiunea de a face o declaraţie necorespunzătoare adevărului ( mincinoasă în total sau în parte ) în faţa unui organ sau instituţie din cele arătate în art. 145 Cod penal, care sunt competente să ia act de declaraţia respectivă. Declaraţia poate fi făcută oral sau scris personal de autor sau transmisă printr-o altă persoană în limba română sau într-o limbă străină iar atunci când legea prevede o anumită procedură ea trebuie să îndeplinească cerinţele impuse (forma, modul, în care se dă sau ia declaraţia ). Cerinţa esenţială: declaraţia să fie făcută unuiu organ sau instituţie prevăzute în art. 145 Cod penal şi ea să fie aptă să producă consecinţele juridice urmărite de autor, declaraţia să nu fie supusă unui tratament juridic special.( Exemplu: declaraţiile mincinoase ale martorului, denunţarea calomnioasă).
Urmarea imediată constă în crearea unei stări de pericol determinată de declaraţia falsă care a devenit un mijloc de probă contrar adevărului ( Ex.: autorul declară în faţa ofiţerului de stare civilă că nu este căsătorit deşi în realitate este căsătorit).
- 6. Latura subiectivă
Infracţiunea se săvârşeşte numai cu intenţie directă (autorul acţionează cu un anumit scop prevăzut de lege)
- Consumarea infracţiunii
Tentativa nu se pedepseşte, iar infracţiunea se consumă în momentul în care declaraţia a fost în mod legal consemnată şi s-a creat urmarea imediată ( declaraţia falsă putând produce consecinţe juridice)
- Sancţiuni
Infracţiunea se pedepseşte alternativ cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.