Pin It
  1. Noţiune.

Potrivit art. 290 Cod penal; “falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire în vederea producerii unei consecinţe juridice”.

  1. Obiectul juridic special.

Infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată are ca obiect juridic special relaţiile sociale referitoare la încrederea publică pe care trebuie să o inspire înscrisurile sub semnătură privată.

  1. Obiectul material.

Infracţiunea are ca obiect material înscrisul sub semnătură privată falsificat.

Prin “înscris sub semnătură privată” se înţelege orice înscris care emană de la o persoană particulară, care conţine o manifestare de voinţă ori constatarea unui act, fapt sau împrejurări cu semnificaţie juridică şi care este susceptibil de a dovedi existenţa, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligaţii.

Nu poate fi obiect material al acestei infracţiuni un înscris sub semnătura privată care a fost autentificat, căci prin autentificare înscrisul devine oficial.

  1. Subiectul.

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată poate fi săvârşit de orice persoană.

Participaţia penală este posibilă atât în forma coautoratului cât şi în forma instigării sau a complicităţii.

  1. Latura obiectivă.

Infracţiunea presupune, sub aspectul elementului material, în primul rând, falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288 Cod penal, adică prin contrafacerea scrierii sau a subscrierii ori prin alterarea înscrisului în orice mod.

Având în vedere că semnătura este cea care dă caracter veridic înscrisului, contrafacerea acesteia este esenţială în cazul falsificării prin contrafacere.

Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin alterare constă în denaturarea conţinutului unui înscris adevărat, preexistent, prin efectuarea unor adăugiri sau ştersături.

Pentru existenţa înfracţiunii este necesar ca înscrisul falsificat prin contrafacerea scrierii sau a subscrierii ori prin alterarea lui în orice mod, să fie folosit de însuşi autorul falsului sau să fie încredinţat de acesta altei persoane spre folosire.

În ipoteza folosirii înscrisului falsificat chiar de către autorul falsului, infracţiunea de uz de fals este inclusă în conţinutul infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

  1. Latura subiectivă.

Infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată se săvârşeşte cu intenţie directă. Făptuitorul realizează atât acţiunea de falsificare cât şi acţiunea de folosire sau de încredinţare a înscrisului falsificat altei persoane spre folosire în vederea producerii unei consecinţe juridice.

  1. Tentativa şi consumarea.

Tentativa falsului în înscrisuri sub semnătură privată este pedepsită (art. 290 alin. 2).

Infracţiunea se consumă în momentul când executarea acţiunii de folosire a înscrisului falsificat sau de încredinţare a acestui înscris altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, este dusă până la capăt.

  1. Sancţiunea.

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.