Pin It
  1. Noţiune.

Potrivit art. 289 Cod penal, constituie infracţiune “falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiune cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări”.

  1. Obiectul juridic special.

Obiectul juridic special al infracţiunii de falsificarea a unui înscris oficial constă în relaţiile sociale referitoare în autenticitatea şi veridicitatea unui asemenea înscris. Falsul intelectual fiind însă săvârşit de un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu fapta aduce atingere, în subsidiar, şi relaţiilor sociale referitoare la buna desfăşurare a activităţii de serviciu.

  1. Obiectul material.

Obiectul material al infracţiunii constă în înscrisul oficial al cărui conţinut este alterat în momentul când acesta este întocmit. Înscrisul oficial emană de la un organ competent şi, din punctul de vedere al condiţiilor de formă şi al materialităţii scrierii, este un înscris valabil.

  1. Subiectul.

Infracţiunea de fals intelectual nu poate fi săvârşită decât de un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de servici.

Participaţia penală este posibilă sub toate formele. În privinţa coautoratului este necesar ca făptuitorii să aibă calitatea specială cerută de lege autorului şi să săvârşească fapta în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Instigator sau complice poate fi orice persoană.

  1. Latura obiectivă.

Infracţiunea presupune, sub aspectul elementului material, o activitate de falsificare a unui înscris oficial în conţinutul său. A falsifica un înscris oficial în conţinutul său înseamnă a-l altera în privinţa adevărului despre care face probă. Această activitate se poate realiza fie prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului (acţiune), fie prin omisiunea de a insera unele date sau împrejurări (inacţiune).

Pentru a realiza elementul material al infracţiunii, falsificarea înscrisului oficial, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea de a insera unele fapte sau împrejurări trebuie să se producă cu prilejul întocmirii înscrisului de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu.

Nu se cere ca ca falsificarea înscrisului oficial în unul din modurile arătate, să fie de natură a produce consecinţe juridice.

  1. Latura subiectivă.

Falsul intelectual este o infracţiune intenţionată.

Atât în cazul săvârşirii faptei prin acţiune cât şi în cazul săvârşirii faptei prin inacţiune, intenţia făptuitorului poate fi directă sau indirectă.

  1. Tentativa şi consumarea.

Tentativa falsului intelectual este pedepsită de lege (art. 289 alin. 2 Cod penal). Consumarea infracţiunii are loc în momentul în care se termină întocmirea înscrisului oficial fals, prin semnare şi aplicarea ştampilei sau a sigiliului.

  1. Sancţiunea.

Falsul intelectual se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.