Categorie: Drept
Accesări: 558
  1. Este o activitate constand in deplasarea de persoane sau de marfuri.

Orice transport implica parcurgerea unui itinerar prestabilit fie prin tarifele publice ale carausului, fie prin intelegerea partilor.

 

  1. Exercitarea activitatii de caraus ca profesie de sine statatoare

Profesionalismul este retinut ca factor esential in contractul de transport si presupune cu necesitate repetabilitatea obisnuita a deplasarii de persoane/de marfuri efectuata de catre intreprinderea in cauza. In atare conditii transpotul dobandeste natura comerciala prin savarsirea constanta a actelor de comert la care se refera dispozitiile Codului Comercial.

 

  1. Gestiunea tehnica si comerciala a operatiunii de transport

Gestiunea comerciala are ca obiect principal selectarea si instructarea personalului de specialitate, dotarea intreprinderii cu parcul mijloacelor de transport necesare, aprovizionarea cu combustibil etc.

Gestiunea tehnica priveste elaborarea pt alicarea corecta a normativelor pt parcursul feroviar, rutier, naval/aerian, verificarea si garantarea unei stari de functionare a mijloacelor de transport inainte de inceperea unei calatorii.Transportatorul exercita gestiunea comerciala si tehnica din proprie initiativa sip e raspunderea sa.

 

 

  1. Autonomia contractului de transport fata de contractele corelative

Autonomia contractului de transport  trebuie inteleasa intr un dublu sens:

  1. raporturile nascute din contractul de transport sunt independente de raporturile existente intre expeditor si beneficiar care au la baza un alt contract cum ar fi de exemplu: de furnizare, de vanzare cumparare, raporturi ce nu sunt opozabile carausului
  2. contractul de transport reprezinta o institutie juridical cu caractere specifice care il deosebesc de toate celelalte contracte civile sau comerciale

Trebuie subliniat ca nu orice deplasare de lucru dintr un loc in altul formeaza obiectul unui contract de transport, ci numai atunci cand transportul se face pe baza obligatiilor asumate de caraus in acest sens si pe care l a luat in primire la locul de incarcare si le va preda la locul de destinatie.