Pin It
  1. Noţiune.

Potrivit art. 291 Cod penal, constituie infracţiunea de uz de fals, folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice.

  1. Obiectul juridic special.

Dacă înscrisul fals folosit este un înscris oficial, obiectul juridic special al infracţiunii constă în relaţiile sociale referitoare în autenticitatea şi veridicitatea unui asemenea înscris. Iar dacă înscrisul fals folosit este un înscris sub semnătură privată, obiectul juridic special al infracţiunii constă în relaţiile sociale referitoare la încrederea publică pe care trebuie să o inspire înscrisurile sub semnătură privată.

  1. Obiectul material.

Uzul de fals are ca obiect material înscrisul fals (oficial sau sub semnătură privată) folosit de făptuitor în vederea producerii unei consecinţe juridice.

  1. Subiectul.

Subiect al uzului de fals poate fi orice persoană.

Uzul de fals poate fi săvârşit cu participaţie, atât în forma coautoratului, cât şi în forma instigării sau a complicităţii.

  1. Latura obiectivă.

Sub aspectul elementului material, uzul de fals se realizează prin acţiunea de folosire a unui înscris fals oficial sau sub semnătură privată.

Acţiunea de folosire se poate realiza prin depunerea ori prezentarea înscrisului fals da adevărat sau chiar prin invocarea ori referirea făcută la un înscris fals.

Pentru realizarea elementului material al infracţiunii, este necesar ca folosirea înscrisului fals să fie efectivă.

Pentru existenţa uzului de fals, sub aspectul elementului material, mai este necesar ca înscrisul fals folosit să aibă aptitudinea de a produce consecinţe juridice.

  1. Latura subiectivă.

Uzul de fals se săvârşeşte cu intenţie directă. Făptuitorul exercită acţiunea de folosire în scopul producerii unei consecinţe juridice.

  1. Consumarea.

Tentativa este posibilă în cazul uzului de fals, însă legea nu prevede sancţionarea ei.

Consumarea acestei infracţiuni are loc în momentul în care înscrisul fals, oficial sau sub semnătură privată, este efectiv folosit.

Infracţiunea de uz de fals prezintă forma continuată, dacă făptuitorul, aceleaşi rezoluţii infracţionale, foloseşte la diferite intervale de timp un acelaşi înscris fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice.

  1. Sancţiunea.

Uzul de fals se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, dacă înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă înscrisul este sub semnătură privată.