Pin It
  1. 1. Notiune

Raportul juridic civil este relatia sociala cu caracter patrimonial sau personal nepatrimonial, reglementata de norma de drept civil.Asa sunt, de pilda, raporturile de proprietate, cele de obligatii, cele de succesiune, rudenie etc.

 

  1. 2. Caractere
  2. a) Raportul juridic civil are caracter social, deoarece toate raporturile juridice se stabilesc intre oameni, fie priviti ca persoane fizice, fie priviti ca persoane juridice. Chiar si in cazul cand raportul juridic priveste lucrurile, in sensul de bunuri, acestea reprezinta doar obiectul derivat al raportului juridic.
  3. b) Raportul juridic civil are caracter volitional. Pe langa vointa exprimata de legiuitor din norma de drept civil care reglementeaza actul juridic civil, exista si vointa autorilor sau autorului actului juridic civil care au actionat in sensul nasterii, modificarii sau stingerii acelui rapo Astfel, se remarca un caracter dublu volitional, dupa cum suntem in prezenta unui act bilateral sau unilateral.
  4. c) Raportul juridic civil se caracterizeaza prin pozitia de egalitate juridica a partilor. Partile nu sunt subordonate juridic una fata de cealalta, fiind libere sa incheie sau nu raporturi juridice in conditiile pe care le negociaza de comun acord. A nu se confunda cu principiul egalitatii in fata legii civile, care are in vedere pozitia partilor fata de legea civila.

 

  1. 3. Structura

Raportul juridic cuprinde in structura sa trei elemente: partile, continutul si obiectul. Aceste elemente trebuie sa fie intrunite cumulativ.

Partile sau subiectele raportului juridic civil sunt persoanele fizice si persoanele juridice care sunt titulare de drepturi si obligatii civile.

Continutul raportului juridic este format de totalitatea drepturilor subiective si obligatiilor civile pe care le au partile.

 

Obiectul raportului juridic civil – consta in conduita subiectelor, adica actiunile sau inactiunile la care sunt indrituite partile.