Pentru nasterea unui raport juridic concret , pe langa existenta subiectelor de drept intre care acesta se incheie si a normelor juridice care il reglementeaza, este necesara intervenirea unei imprejurari care sa il declanseze: o actiune umana sau un eveniment.
Izvoarele raportului juridic civil sunt imprejurarile de care legea civila leaga nasterea unui raport juridic civil concret. Acestea nu se confunda cu izvoarele dreptului civil, care sunt normele juridice.
criterii:
Clasificarea izvoarelor raportului juridic civil se poate face dupa urmatoarele
- dupa legatura cu vointa umana:
- actiunile omenesti (voluntare sau nevoluntare), fapte ale subiectelor de drept civil savarsite cu sau fara intentia de a produce efecte juridice, de care insa legea leaga nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice concrete, ce pot fi licite sau ilicite.
Actiunile umane se clasifica la randul lor in:
- a) actiuni savarsite cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica sau a stinge un raport juridic civ Aceste actiuni se numesc acte juridice civile;
- b) actiuni savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, dar de care legea leaga totusi producerea unor asemenea efecte. Aceste actiuni poarta numele de fapte juridice civile si pot fi, la randul lor, licite sau ilicite.
Faptele juridice civile se produc ca urmare a vointei omului; desi voluntare, faptele juridice licite si ilicite nu sunt savarsite cu intentia producerii efectelor juridice.
Referitor la faptele ilicite, Codul civil prevede in art. 998: “orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”; iar in art. 999: “omul este responsabil nu numai de prejudiciul cauzat prin fapta sa, dar si pentru cel cauzat din neglijenta sau imprudenta sa”. Savarsirea unei fapte juridice ilicite conduce la ceea ce se numeste raspunderea civila delictuala. Un fapt juridic ilicit poate fi ,de exemplu, actiunea de a sparge un geam: autorul acestei fapte va avea, ca urmare, obligatia de a acoperi prejudiciul astfel cauzat. Chiar daca geamul a fost spart intentionat, nu suntem in prezenta unui act juridic, ci a unui fapt juridic deoarece ceea ce s-a urmarit nu este producerea efectelor juridice (adica obligarea autorului de a acoperi prejudiciului cauzat).
Faptele juridice licite sunt cele prin producerea carora nu sunt
incalcate prevederile legale. In categoria faptelor juridice licite pot fi cuprinse:
gestiunea de afaceri; plata lucrului nedatorat; imbogatirea fara justa cauza.
- Evenimentele sunt faptele naturale sau imprejurarile care se produc independent de vointa omului si de care legea civila leaga nasterea de raporturi juridice. Spre exemplu, nasterea unei persoane este din punct de vedere juridic un “eveniment” deoarece ea declanseaza o serie de efecte juridice cum ar fi: inceputul capacitatii de folosinta, aparitia unui subiect de drept civil etc. Moartea persoanei produce ca efecte juridice incetarea capacitatii de folosinta a acesteia, deschiderea succesiunii, incetarea contractului de renta viagera etc. Evenimente sunt si imprejurarile de forta majora care, potrivit legii, suspenda prescriptia extinctiva, inlatura raspunderea civila etc.
- dupa sfera lor:
- fapte juridice in sens larg (actiunile omenesti si evenimentele);
- fapte juridice in sens restrans (actiunile omenesti savarsite fara intentia de a produce efecte juridice, efecte care insa se produc in temeiul dispozitiilor normelor juridice civile).