Pin It
  1. Operatiuni precontractuale

Contractele de comert international dau expresie raporturilor juridice

reglementate de parti, ca subiecte care activeaza in acest domeniu complex si extrem de dinamic. De regula, ele sunt rezultatul unor operatiuni prelabile, pregatitoare, derulate in cadrul a mai multe etape. Contractul reprezina manifestarea vointei concordante a partilor semnatare, cristalizata in urma unor demersuri pregatitoare, precontractuale.

Astfel, de regula, incheierea contractelor este rezultatul unei activitati

de marketing, in cadrul careia sunt prospectate, investigate  si se culeg informatii despre conjuncturile  existente pe diverse piete, concomitent cu operatiuni de reclama comerciala, de publicitate si promovare.

     Prospectarea pietei este urmata de un prim dialog precontractual, de

tratative comerciale, incepute cu discutii angajate intre parteneri, continuate cu negocierea conditiilor de incheiere a contractului. Exista o adevarata tehnica a negocierilor, a tratativelor, in masura sa garanteze finalizarea lor cu succes. Tin de aceasta tehnica, reguli ca : utilizarea unor rationamente capabile sa determine reactia partenerului, concomitent cu acceptarea ideii ca fiecare rationament poate suporta modificari, ca rezultat al dialogului ; utilizarea de argumente corecte, concrete, convingatoare ; capacitatea de a evalua permanent punctele divergente in scopul armonizarii lor. Instrumente utile in tehnica negocierii unui contract sunt : concesia, compromisul, argumentatia.

Oferta si acceptarea sunt pilonii de baza ai incheierii contractelor.

Fiind insa contracte complexe, rareori contractele de comert international sunt reduse la o simpla operatiune de ofertare si de acceptare a ofertei, cele doua momente fiind de regula rezultatul unor negocieri.

 

  1. Oferta de a contracta

Oferta este manifestarea de vointa a unui exportator prin care propune

incheierea unui contract in conditiile precizate in continutul propunerii. Ea poate fi generala si speciala. Cea generala este insotita de cataloage, prospecte, mostre. Cea speciala se refera la o marfa determinata in mod exact. Intrucat reprezinta manifestarea vointei de a incheia contractul, spre a produce acest efect juridic, oferta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : 

  1. sa fie ferma; cand consta intr-o propunere concreta, angajanta

din punct de vedere juridic, definitiva, certa, fara rezerve. In caz contrar, este calificata ca oferta lipsita de angajament, facultativa, adresata unor beneficiari potentiali. Se mai numeste in acest caz si oferta publicitara, informativa, fara angajament. Aceasta din urma nu creaza obligatii concrete intrucat nu contine un termen de acceptare si precizeaza, in continutul ei ca este fara angajament, constituie doar o invitatie la viitoare negocieri ;

  1. sa fie adresata uneia sau mai mutor persoane determinate.

Cea adresata publicului, in general, este lipsita de angajament juridic. Este cazul ofertelor prezentate in cataloage, la targuri, prin ziare, reviste, etc., generic, numite oferte publicitare ;        

  1. sa fie precisa si completa, adica sa cuprinda tote elementele

esentiale ale viitorului contract, asa incat simpla ei acceptare sa  faca posibila incheierea contractului in mod valabil.

 

  1. Revocarea ofertei ;

De regula, nu se pune problema revocarii ofertei in cazul persoanelor prezente. In schimb, ea capata importanta cand oferta a fost adresata unei persoane aflata la distanta, cum frecvent se intampla in materia contractelor de comert international. Revocarea ofertei, in acest caz, se poate face, fara efecte juridice, numai daca a survenit inainte de a ajunge la destinatar, sau, cel mai tarziu odata cu ajungerea acesteia la destinatar.

        

  1. Acceptarea ofertei ;

Este manifestarea de vointa a destinatarului ofertei de a incheia un contract, adeziunea deplina, neconditionata a acestuia la propunerea facuta de ofertant. Acceptarea poate fi : a) expresa, cand destinatrul formuleaza un raspuns la oferta primita ; b) tacita ; cand desi nu formuleaza un raspuns, incepe sa execute acte care demonstreaza acceptarea ofertei, tin de obiectul acesteia. De regula, lipsa de reactie, tacerea destinatarului ofertei nu echivaleaza cu acceptarea ei decat daca partile au inteles sa dea tacerii o astfel de semnificatie juridica, sau cand exista o uzanta sau o reglementare in acest sens ;

Pentru a produce efecte juridice, deci a angaja partea in mod valabil, acceptarea ofertei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : a) sa fie pura si simpla, in deplina concordanta cu oferta ; daca sunt formulate obiectii, ele pot reprezenta o contraoferta ; b) sa provina de la destinatarul ofertei ; c) sa fie formulata in termenul de acceptare stabilit prin continutul ofertei. In caz contrar, daca acceptarea a ajuns la ofertant dupa termenul de acceptare, este considerata tardiva si nu duce, ca urmare, la incheierea contractului.

   Daca prin oferta nu s-a indicat un termen expres de acceptare, se va avea in vedere termenul rezonabil in functie de natura si importanta afacerii, de distanta geografica dintre ofertant si destinatar, de persoana acestora, de natura contractului.

        

  1. Momentul si locul incheierii contractelor ;

Este o problema frecventa in cazul  contractelor de comert international datorita incheierii acestora, in mod frecvent, intre persoane aflate le distanta, prin corespondenta. Stabilirea corecta a momentului si locului incheierii contractului devine importanta, in acest caz, din mai multe puncte de vedere :

  1. in functie de momentul incheierii, se determina legea aplicabila

contractului, capacitatea partilor semnatare, se delimiteaza etapa precontractuala de cea contractuala propriu-zisa, sa determina locul incheierii contractului.

  1. In functie de locul incheierii contractului se determina corect uzantele

comerciale aplicabile, regulile pentru interpretarea dispozitiilor echivoce din contract sau pentru completarea acestora, dupa caz,  instanta competenta sa solutioneze lititiile generate de contract, daca partile nu au reglementat acest aspect in cuprinsul contractului.