Dacă la emiterea sau adoptarea unui asemenea act participã mai multe persoane, actul administrativ rãmâne o manifestare unilateralã de voinţã, fiind expresia unei singure voinţe (cea publică), acordatã în proporţii diferite, prin lege, diferitelor organe sau autoritãţi administrative. Drepturile şi obligaţiile pãrţilor, în cazul actului administrativ, nu au la bazã un acord de voinţe, ci sunt rezultatul manifestãrii unei singure voinţe juridice, respective voinţa autoritãţii administrative.
- Actul administrativ organizeazã executarea legilor sau le executã în concret.
- Toate litigiile juridice născute din adoptarea / emiterea unui act administrativ ori din executarea lui sunt, de regulă, de competenţa instanţelor de contencios administrativ.
- Actul administrativ se caracterizează printr-o triplă prezumţie: prezumţia de legalitate, prezumţia de autenticitate şi prezumţia de veridicitate.
Prezumţia de legalitate este acea calitate a actului administrativ de a corespunde legii în accepţiunea lato sensu.
Prezumţia de autenticitate reprezintă trăsătura actului administrativ care prezumă calitatea actului de a fi emis de organul evocat prin forma sa exterioară (ştampilă, antet, semnături etc.)
Prezumţia de veridicitate exprimă calitatea actului administrative de a corespunde adevărului, de a corespunde, prin fondul său, întrutotul voinţei emitentului.
Aceste trei prezumţii au caracter relativ, răsturnarea lor putându-se face prin procedura înscrierii în fals.
Actul administrativ are caracter obligatoriu şi este executoriu din oficiu
Actul administrativ se aplică din oficiu, el însuşi fiind titlu executoiu, adică nu are nevoie de autorizarea altui organ pentru a fi pus în executare, aşa cum se întâmplă cu hotărârile judecătoreşti care trebuie să învestite cu formula executorie. Această trasătură a actului administrativ derivă din faptul că, fiind elaborat în executarea legii, este considerat, pe de o parte, ca fiind act autentic, adică o emanaţie a organului abilitat în acest scop de lege, iar pe de altă parte, că datele pe care le cuprinde sunt conforme cu realitatea.
- Actul administrativ este guvernat de un regim juridic specific (regim de drept administrativ), bazat pe Constituţie şi pe Legea contenciosului administrativ.
Acest regim specific se constituie dintr-o sumã de reguli (de fond şi de formã) care reglementeazã emiterea sau adoptarea unui act juridic administrativ, condiţiile de valabilitate ale acestuia, realizarea controlului legalitãţii, sancţiunile aplicabile în cazul nerespectãrii condiţiilor de valabilitate.