Permise Istorice
Constitutia de la 1866 a ramas in vigoare mai mult de o jumatate de secol, perioada de timp in care in societatea romaneasca s-au produs o serie de transformari importante. A doua jumatate a secolului al XIX-lea se caracterizeaza prin dezvoltarea prin dezvoltarea industriei. Economia romaneasca cunoaste un ritm mai viu de dezvoltare. Se desfiinteaza sistemul breslelor (1873), se infiinteaza sistemul monetar national si apar institutiile bancare de credit (1867). In 1921 se realizeaza reforma agrara.
Un eveniment de seama in aceasta periaoada a fost razboiul de independenta (1877), care a dus la recunoasterea independentei de stat a Romaniei. De asemenea, alte evenimente de seama au fost unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Romania (1917-1918), care au dus la desavarsirea statului national roman unitar. In fine, trebuie mentionata reforma electorala (1918) care a introdus votul universal, egal, direct, secret si obligatoriu.
Continutul Constitutiei
Constitutia din 1923 este proiectul partidului liberal, votat de Camera Deputatilor la 26 martie 1923 si de Senat la 27 martie 1923, promulgata la 28 martie si publicata la 29 martie 1923. Constitutia si 1923 este sistematizata in 8 titluri si anume: Despre teritoriul Romaniei, Despre puterile statului; Despre finante; Despre puterea armata; Dispozitii generale; Despre revizuirea constitutiei; Dispozitii tranzitorii si suplimentare. Constitutia proclama drepturi si libertati egale pentru toti. Cat priveste egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul, prin art. 6 alin. (2) se spunea ca legi speciale "vor determina conditiile sub care femeile pot avea execitiul drepturilor politice". Trebuie retinute, de asemenea, dispozitiile din art.17 care garanteaza proprietatea privata si cele din art. 15 care interzic infiintarea pedepsei confiscarii averilor. Cat priveste puterile statului, pornind de la afirmatia ca toate puterile emana de la natiune, Constitutia din 1923 stabileste ca puterea legislativa se exercita colectiv de rege si reprezentanta nationala. Aceasta este formata din
doua camere, adunarea deputatilor si senatul, alese de asta data prin vot universal, egal, direct, obligatoriu si secret. Fara a analiza in acest loc sistemul electoral introdus prin Constitutia din 1923 trebuie sa remarcam totusi ca era in mare pas inainte fata de sistemul colegiilor pe avere. Senatul cuprindea si senatori de drept, iar pentru a fi ales senator se cerea varsta de 40 de ani impliniti.
Puterea executiva apartinea regelui si o exercita prin guvern. Constitutia din 1923 infiinteaza Consiliul legislativ.
In ce priveste puterea judecatoreasca, merita a fi retinute dispozitiile art. 101, care interziceau infiintarea de tribunale extraordinare, precum si ale art.103 care dadeau controlul constitutionalitatii legilor Curti de Casatie, in sectiuni unite.
Trebuie, de asemenea, mentionate dispoziitiile art. 128 care interziceau suspendarea constitutiei, precum si ale art.131 care includ, ca parte integranta a constitutiei, unele dispozitii din legile agrare adoptate pana atunci. Constitutia din 1923 era o constitutie rigida, deoarece procedura de revizuire stabilita prin art.129 si 130 era o procedura greoaie, aproape identica cu cea prevazuta de constitutia precedenta.