Pin It

Informarea Parlamentului

(1) Guvernul este responsabil оn fata Parlamentului si prezinta informatiile si documentele cerute de acesta, de comisiile lui si de deputati.

(2) Membrii Guvernului au acces la lucrarile Parlamentului. Daca li se solicita prezenta, participarea lor este obligatorie.

Articolul 105

Оntrebari si interpelari

(1) Guvernul si fiecare dintre membrii sai sоnt obligati sa raspunda la оntrebarile sau la interpelarile formulate de deputati.

(2) Parlamentul poate adopta o motiune prin care sa-si exprime pozitia fata de obiectul interpelarii.

Articolul 106

Exprimarea neоncrederii

(1) Parlamentul, la propunerea a cel putin o patrime din deputati, оsi poate exprima neоncrederea оn Guvern, cu votul majoritatii deputatilor.

(2) Initiativa de exprimare a neоncrederii se examineaza dupa 3 zile de la data prezentarii оn Parlament.

Articolul 1061

Angajarea raspunderii Guvernului

(1) Guvernul оsi poate angaja raspunderea оn fata Parlamentului asupra unui program, unei declaratii de politica generala sau unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis daca motiunea de cenzura, depusa оn termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaratiei de politica generala sau proiectului de lege, a fost votata оn conditiile articolului 106.

(3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat se considera adoptat, iar programul sau declaratia de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

[Art.106/1 introdus prin Legea nr.1115-XIV din 05.07.2000]

Articolul 1062

Delegarea legislativa

(1) Оn vederea realizarii programului de activitate al Guvernului, Parlamentul poate adopta, la propunerea acestuia, o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante оn domenii care nu fac obiectul legilor organice.

(2) Legea de abilitare va stabili, оn mod obligatoriu, domeniul si data pоna la care se pot emite ordonante.

(3) Ordonantele intra оn vigoare la data publicarii, fara a fi promulgate.

(4) Daca legea de abilitare o cere, ordonantele se supun aprobarii Parlamentului. Proiectul de lege privind aprobarea ordonantelor se prezinta оn termenul stabilit оn legea de abilitare. Nerespectarea acestui termen atrage оncetarea efectelor ordonantei. Daca Parlamentul nu respinge proiectul de lege privind aprobarea ordonantelor, acestea ramоn оn vigoare.

(5) Dupa expirarea termenului stabilit pentru emiterea ordonantelor, acestea pot fi abrogate, suspendate sau modificate numai prin lege.

[Art.106/2 introdus prin Legea nr.1115-XIV din 05.07.2000]