Pin It

In explicarea specificului normelor dreptului constitutional trebuie sa se plece de la teoria clasica a normei juridice, urmand ca apoi sa regasim elementele generale in norma de drept constitutional si, totodata, sa observam ce anume trasaturi proprii are aceasta din urma. Norma juridica este definita in teoria dreptului ca fiind o regula sociala de conduita, generala si obligatorie, instituita sau sanctionata de puterea de stat in diferite forme, menita sa asigure consolidarea si dezvoltarea relatiilor sociale in conformitate cu interesele si vointa guvernantilor, determinata, in ultima instanta, de conditiile vietii materiale din societate si a carei respectare este impusa, la nevoie, prin forta coercitiva a statului.

Orice norma juridica este, in ultima instanta, un comandament impus de puterea publica, formulat uneori chiar sub forma supletiva sau de recomandare. Normele constitutionale, pe langa dispozitii care reglementeaza nemijlocit unele relatii sociale, au si prevederi care contin formularea unor principii, consfintesc bazele puteri, definesc unele institutii. Prevederile care contin formularea unor principii sau definitii "nu pot fi excluse din sfera notiunii normei juridice", deoarece "si ele au un caracter normativ".

In dreptul constitutional pot fi identificate mai multe particularitati ale sanctiunilor normelor acestei ramuri. In primul rand, pentru mai multe dispozitii este prevazuta o singura sanctiune. Apoi sanctiunile in dreptul constitutional sunt sanctiuni specifice, precum revocarea mandatului parlamentar, revocarea unui organ de stat, declararea ca neconstitutional a unui act normativ etc. Credem ca pot fi regasite sanctiuni, chiar in normele constitutionale, pentru incalcarea oricarei dispozitii, cu conditia de a fi indentificata exact obligatia sau indrituirea, cu alte cuvinte conduita subiectelor de drept.

In fine, credem ca aprecierea structuri logico-formale a unor norme din constitutie trebuie facuta prin raportarea lor la intregul sistem de drept. Aceasta duce la concluzia ca pentru reglementarile de principiu, de larga generalitate cuprinse in constitutie, unele sanctiuni se regasesc in alte ramuri de drept cum ar fi dreptul civil, dreptul penal, dreptul admistrativ.