Pin It

Ca orice contract civil, contractul de transport de călători şi bagaje are următoarele elemenete:

  1. Părţile
  2. Obiectul
  3. Preţul
  4. Forma
  5. Termenul

Toate aceste elemenente joacă un rol important la încheierea contractului. La încheierea contractului, în dependenţa de tipul contractului, aceste elemente, adică conţinutul acestor elemente, diferă, ceea ce permite individualizarea acestora.

Astfel părţile contractului sunt:

  • Cărăuş (transportator)
  • Călătorul (pasagerul)

Drept cărăuş apare persoana ce realizează transportarea cu mijlocul de transport şi care posedă autorizaţiile necesare (permis de conducere, licanţa etc.) sau persoana juridică, proprietar al unităţii de transport cu care se efectuează transportarea pasagerilor sau/şi bagajelor.

„Se numeşte cărăuş persoana care îşi ia însărcinarea ca într-un mod oarecare să transporte, sau să facă a transporta, un obiect oarecare” . [ 17, pag. 262].

La transportul feroviar, calitatea de cărăuş o are Calea Ferată a Moldovei, care este o întreprindere de stat monopolistă; în transportul maritim, proprietarul navei sau altă persoană care deţine nava în posesiune şi folosinţă (armatorul). În transportul aerian, transportarea pasagerilor şi bagajelor numia fi executată numai de o persoană care deţine documente eliberate de Administraţia de Sta a Aviaţiei Civile a RM. În transportul auto în calitate de cărăuş activează agentul transportator, care, în conformitate cu art. 3 al Codului transporturilor auto, poate fi orice persoana fizică sau juridică, care transportă cu autovehicole pasagerii, bagaje şi mărfuri ale agenţilor

economici şi a  cetăţenilor, ori execută sau organizează, din propria iniţiativă sau prin înţelegere cu expeditorul de mărfuri (destinatarul mărfurilor), operaţiuni prevăzute în contractul de transport şi expediţie.

În conformitatea  cu legea RM cu privire la transporturi, din 21 mai 1997 (nr. 1194/1997) , în calitate de cărăuş pot apărea întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile cu diferite forme de proprietate de stat, municipală, privată, precum şi proprietatea persoanelor fizice şi juridice străine.

Faţă de cărăuş legea stipulează unele cerinţe speciale, printre care pot fi menţionate:

  • Cărăuşul trebuie să fie înregistrat într-o formă organizatorico-juridică prevăzută de legislaţie cu privire la antreprenoriat;
  • Cărăuşul trebuie să dispună de o licenţă corespunzătoare. În unele cazuri cărăuşul trebuie să dispună şi de alte documente şi autorizaţii.

În baza art. 17 al Legii nr. 1237/1997, transportul aerian poate fi executat numai de către o persoana fizică sau juridică care posedă un certificat valid de

operator aerian, o licenţă pentru genul respectiv de activitate aeronautică şi o autorizaţie de exploatare a rutei aeriene sau o aurizaşie de zbor.

Certificat de operator aerian este un document prin care se autorizează exploatarea aeronavei în scopul efectuării transporturilor aeriene comerciale.

 La fel în cadrul transportului auto de pasager, cărăuşul pe lângă licatţa deţine documente de conducere (permis). De regulă, în calitate de cărăuş activează organizaţiile specializate de transport public: calea ferată, întreprinderile auto.

Dacă în cadrul transportării unei încărcături, a călătorilir şi/sau bagajelor participă câteva întreprinderi de transport, acestea sunt considerate ca partea unică a contractului de transport. Astfel, în baza art. 983, alin. 1 CC RM, în cazul când transportatorul transmite, total sau parţial, executarea obligaţiilor sale, persoana care îl substituie este considerată parte a contractului de transport.

Un alt participant la contractul de transport de călători şi bagaje este călătorul.

În calitate de călător apar persoanele fizice. După cum se cunoaşte, în situaţiile în care în acdrul obligaţiei o parte este cetăţean, care procură servicii pentru consum personal, acesta va beneficia de drepturile consumatorului prevăzute în Legea privind protecţia consumatorului din 2003 şi alte documente normative subordonate legii. Ţinând cont de faptul că contractului de transport regulat de pasageri i se aplică prevederile legislaţiei privind protecţia consumatorilor, astfel cărăuşii au un şir de obligaţiuni menite să creeze condiţii necesare pentru deservirea corespunzătoare a cetăţenilor, care întenţionează să beneficieze de serviciile unui transportator.

În ceea ce priveşte capacitatea juridică a călătorului, călătorul, adică activitatea juridică de călător, o poate avea orice persoana fizică indeferent de vârsta şi capacităţile mentale. Astfel, pentruîncheierea unui astfel de contract, nu este prevăzută o vârstă anumită.

Calitatea de călător apare din momentul încheierii contractului de transport şi anume din momentul aşezării pasagerului în mijloc de transport . [34, pag. 330].

Ambii participanţi la aceste relaţii trebuie să respecte drepturile şi obligaţiile, precum şi cerinţele înaintate faţă de ele de către legislaţia în vigoare.

Transportastorul este obligat să asigure tuturor potenţialelor pasageri cerinţe egale pentru încheierea viitorului contract.

Un alt elemen important este obiectul contractului de transport.

Obiectul contractului de transport de pasageri şi bagaje constă în acţiunile cărăuşului îndreptate spre transportarea călătorului în punctul de destinaţie, iar dacă acesta predă bagajul – transportarea bagajului la destinaţie şi eliberarea lui persoanei împuternicite a-l primi, precum şi acţiunile călătorului în vederea plăţii taxei pentru transport.

Obiectul material al prestaţiei cărăuşului trebuie să îndeplinească anumite condiţii:

  • să existe;
  • să fie determinat sau determinabil;
  • să se afle în circuitul civil;
  • să fie posibil;
  • să fie licit.

Obiectul contractului de transport este constituit din două părţi componente, care corespund obligaţiilor principale ale părţilor:

  • Prestarea serviciilor de fapt de deplasarea în spaţiu a călătorului şi bagajului;
  • Achitarea plăţii convenite.

Serviciile de deplasare în spaţiu includ nu numai transportarea propriu-zisă a călătorului şi bagajelor, ci şi alte operaţiuni de fapt, accesorii transportului.

În această ordine de idei am putea enumera acţiunile care şi formează obiectul contractului de transport de călători şi bagaje:

  1. Transportarea călătorului;
  2. Transportarea bagajului;
  3. Eliberarea bagajului persoanei împuternicite;

 

  1. Achitarea plăţii convenite.

În literatura de specialitate există alta părere în privinţa obiectului contractului de transport de călători şi bagaje. Astfel, destingem:

  • Obiectul intrinsec îl formează:

Îmbărcarea pasagerilor. După regulile de călătorie a pasagerilor, în rutele regulate pasagerii sunt îmbărcaţi doar în staţii special

  • Se consideră îmbărcarea persoanei în mijlos de transport când acesta este în posibilitatea de a fi transportat;
  • Debarcarea pasagerilor. Ca şi îmbarcarea pasagerilor, debarcarea acestora la transportul de pasageri cu rute regulate poate avea loc doar la staţiile special destinate pentru aceasta;
  • Transportarea călătorului. Aceasta constituie categoria-chee a obiectului în contractul de transport.
  • Transportarea bagajului.
  • Achitarea plăţii pentru transport. Constituie una din categoriile de bază a obiectului în contractul de transport. În aceasta privinţă are importanţa momentul când clientul este obligat să efectuieze plata pentru transport.
    • Obiectul extrinsec constituie:

2.1. Bagajele, care constituie bunurile personale ale pasagerului, ce sunt valori materiale sau nemateriale şi care acesta le are în timpul călătoriei. Bagajele pot fi deţinute de pasageri în timpul călătoriei sau pot fi transportate în locuri special amenajate pentru  transportarea bagalelor. Bagaje, ce sunt transportate separat în secţia de bagaje, se deosebesc de bagajul de mână, deoarece cel de mână este transportat în salonul mijlocului de transport împreună cu călătorul şi pentru care nu se achită plata . [27, pag. 172].

Transportul de bagaje, conform regulei generale, fără a fi călătorului este interzis.

  • taxa pentru transportare
  • tipul transportului
  • modul de transportare

În contractul de transport de călători şi bagaje preţul are o denumire legală specială – taxa de transport, care, în baza art. 985 CC RM, se stabileşte prin

acordul părţilor, dacă legea nu prevede altfel. Taxa de transport se stabileţte de organele de stat competente în cazul transporturilor regulate. În transportul neregulat cuantumul taxei de transport se determină prin acordul părţilor, luându-se în consideraţie următoarele circumstanţe: distanţa, viteza, tipul mijlocului de transport, categoria mijlocului de transport.

Calculul taxelor în transporturile auto speciale, efectuate cu autobuze comandate, se face după tariful pe zone, conform distanţei efectiv parcurse şi la numărul total de locuri, chiar dacă numărul de călători este mai mic. Dacă grupul de călători este mai mare decât numărul de locuri, călătorii peste numărul de locuri vor fi taxaţi separat.

Tariful de transport trebuie să reflecte fidel cheltuielile fixe sau variabile care formează pragul de rentabilitate, precum şi un profit rezonabil. Stabilirea unor tarife adecvate de transport trebuie să aibă la bază cheltuielile de muncă socialmente necesare pentru realizarea diversilor prestaţii de transport.

O dată cu plata taxei de transport se eliberează biletul de călătorie.

 Taxa de transport se plăteţte până la transportarea pasagerului şi bagajului sau încărcăturii, dacă legea sau contract nu prevede altfel – art. 985 alin. 2 CC RM.

În cazul transportului cu taximetre, plata se efectuează după călătoria.

Forma contractului de transport de călători şi bagaje este verbală. Conform art. 986 alin. 1 CC RM contractul de transport de persoane se confirmă (se documentează) printr-un bilet (titlu de călătorie). Codul transportului feroviar atr. 3 prevede că document de transport pentru pasager este document de călătorie sau bilet, iar pentru bagaj – recipisă de bagaj.

Biletul de transport este documentul care atestă plata şi dreptul călătorului la această călătorie, încheierea contractului de transport între agentul transportator şi pasager, precum şi faptul asigurării obligatorii a pasagerului, iar chitanţa (bilet de bagaje) este considerată drept document care confirmă plata şi primirea bagajului pentu transport.

Art. 986 alin. 2 CC RM stipulează că biletul (titlu de călătorie) poate fi eliberat transmisibil sau intransmisibil. Posibilitatea transmiterii încetează cel târziu la începutul călătoriei.

În cazul transportului aerian, biletul este intransmisibil, deoarece el este eliberat în favoarea unei persoane determinate. Pe acest bilet este indicat numele şi prenumele persoanei care urmează să călătorească. Acest lucru se întâmplă şi în cazul transportului feroviar internaţional. Însă trebuie de menţionat, că pierderea acestui bilet, cu toate că el este nominativ, nu se restabileşte. În ecast tip de bilet se indică: preţul, timpul, datele personale ale călătorului, numărul locului în mijlocul de transport.

Deosebim mai multe tipuri de bilete:

  • nominativ
  • de unică folosinţă
  • de folosire repetată [20, pag. 214]. (permis de călătorie, care se eliberează pe un termen de o lună de zile pentru transportul urban sau suburban cu troliebuze sau autobuze);
  • la ordin – caracterizat prin faptul că transmiterea drepturilor către terţe persoane se realizează prin gir;
  • la purtător – este transferabil către terţi prin simpla predare materială.

Biletul mai pote avea una din următoarele forme:

  • biletul de carton cu preţ întreg;
  • jumătatea de bilet;
  • bilet de carton dus-întors;
  • bilet de carton diferenţă de clasă;
  • suplimentul de tren accelerat;
  • tichet de rezervare a locului;
  • biletul de control;
  • biletul bianco;
  • bilete de călătorie în circuit;
  • bilete speciale de călătorie;
  • biletul de călătorie în grup;
  • abonamente;
  • bilete de călătorie pe zone kilometrice;
  • legitimaţii de călătorie eliberate în tren;
  • legitimaţie de călătorie electronică;
  • legitimaţia de călătorie în trafic internaţional .

Spre exemplu, în Federaţia Rusî biletul de călătorie în cadrul metroului se eliberează sub formă de jeton sau cartele metalice.

Este  important de menţionat, că în transportul maritim biletul poate fi numai nominativ.

Faţă de contract de transport de călători se aplică regula specială, stipulată la art. 980 CC cu privire la călătoria gratuită. Aceasta normă se aplică, de regulă, în transport public, în care pot călători gratuit unele categorii de persoane: pensionarii, invalizii etc. Deciziile cu privire la călătoria gratuită a unor categorii de persoane în transportul public se iau de organele administraţiei publice locale.

Termenul contractului de transport de călători şi bagaje este prevăzut de art. 984 CC RM şi anume: cărăuşul este obligat să transporte pasagerul sau încărcătura în termenele stabilite de lege sau de contract, iar ăn lipsa unor astfel de termene, într-un termen rezonabil. Transportarea trebuie să fie efectuată pe calea cea mai scurtă şi rezonabilă.

Bagajul trebuie să ajungă la destinaţie nu mai târziu de ziua sosirii călătorului la destinaţie conform orarului stabilit, deoarece în caz contrar cărăuşul va achita o amendă în mărime de 10% din taxa de transport pentru fiecare zi completă sau incomoletă, însă nu mai mult de 50% din taxa de transport.

Termenul contractului de transport de călători şo bagaje depinde de tipul de transport, viteza de deplasare a mijlocului de transport, de distanţa la care călătorul şi bagajulurmează a fi deplasat şi de alte circumstanţe. Cum am menţionat mai sus, termenele contractului de transport pot fi stabilite de lege sau de contract.

Regule generală constă în faptul că aceste termene sunt stabilite de codurile, legile şi alte acte normative cu privire la transporturi pentru fiecare tip de transport separat.