1. Categorii de acte
Actele Curţii prin care se soluţionează o cerere individuală pot fi:
- decizie a unui Comitet, prin care declară inadmisibilă sau radiază de pe rol o cerere;
- decizie a unei Camere sau a Marii Camere privind radierea de pe rol a unei cereri;
- decizie a unei Camere privind declararea ca inadmisibilă a unei cererei;
- decizie a unei Camere privind declararea ca admisibilă a unei cereri;
- hotărâre a unei Camere sau a Marii Camere privind repunerea pe rol a unei cereri;
- decizie a unei Camere sau a Marii Camere privind radierea cauzei de pe rol în cazul rezolvării pe cale amiabilă;
- decizie a unei Camere privind desesizarea în favoarea Marii Camere;
- hotărâre a unei Camere sau a Marii Camere prin care declară dacă a avut loc sau nu o încălcare a CEDO, iar în caz afirmativ şi dacă dreptul intern al statului pârât nu permite decât o înlăturare incompletă a consecinţelor acelei încălcări, acordă părţii lezate, dacă este cazul, o reparaţie echitabilă.
- hotărâre a unei Camere privind soluţionarea cererii de interpretare a unei hotărâri;
- hotărâre a unei Camere privind soluţionarea cererii de revizuire a unei hotărâri;
- hotărâre a Marii Camere prin care aceasta se pronunţă asupra cererii de retrimitere a cauzei soluţionate printr-o hotărâre pronunţată de Cameră şi se pronunţă asupra cauzei.
2. Motivarea deciziilor şi a hotărârilor
Hotărârile, precum şi deciziile care declară cererile admisibile sau inadmisibile sunt motivate. dacă hotărârea nu exprimă în totalitate sau în parte opinia unanimă a judecătorilor, oricare judecător are dreptul să adauge acesteia expunerea opiniei sale separate.
3. Caracterul definitiv al deciziilor şi al hotărârilor
Decizia unui Comitet, luată prin vot unanim, privind declararea ca inadmisibilă sau scoaterea de pe rol a unei cereri individuale este definitivă.
Hotărârea unei Camere devine definitivă: atunci când părţile declară că nu vor cere retrimiterea cauzei în faţa Marii Camere; la expirarea termenului de 3 luni de la data hotărârii, dacă nu a fost cerută retrimiterea cauzei în faţa Marii Camere; atunci când Colegiul Marii Camere respinge cererea de retrimitere a cauzei în faţa Marii Camere.
Hotărârea Marii Camere este definitivă.
Hotărârile definitive ale Curţii se publică, sub autoritatea grefierului, în culegerea oficială de decizii şi hotărâri.
4. Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului
Procesul de executare a unei hotărâri a Curţii europene este unul complex, în care sunt implicate, uneori, toate autorităţile statului împotriva căruia s-a pronunţat hotărârea. Efectul obligatoriu al hotărârii presupune, de cele mai multe ori, pe lângă obligaţia de a adopta măsuri în favoarea reclamantului, în vederea restabilirii drepturilor încălcate, şi obligaţia de a adopta măsuri cu caracter general, mergând până la schimbarea legislaţiei într-un anumit domeniu.
Hotărârile definitive ale Curţii sunt transmise Comitetului Miniştrilor, care supraveghează executarea lor. În procesul de supraveghere a executării, jurisdicţionalul se interferează cu politicul.