Constatarea invalidităţii-Starea de invaliditate, cauzele, gradul şi timpul apariţiei ei se constată de către Consiliul de Expertiză Medicală a Vitalităţii (C.E.M.V.) în baza unor regulamente aprobate de Guvern. Condiţiile de stabilire a pensiei de invaliditate:
1) Are dreptul la pensie de invaliditate asiguratul care şi-a pierdut total sau parţial capacitatea de muncă din cauza:
- a) unei boli obişnuite;
- b) unui accident de muncă;
- c) unei boli profesionale.
2) În raport cu gradul de pierdere a capacităţii de muncă, se stabilesc trei grade de invaliditate.
3) Pensia de invaliditate se acordă numai pînă la împlinirea vîrstelor standard de pensionare.
Stagiul de cotizare pentru pensia de invaliditate
1) Asiguratul încadrat într-un grad de invaliditate cauzată de o boală obişnuită beneficiază de o pensie de invaliditate dacă îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare, în raport cu vîrsta la data constatării invalidităţii:
Vîrsta la data constatării invalidităţii |
Stagiul de cotizare (ani) |
Pînă la 23 de ani |
1 |
23-26 de ani |
2 |
26-31 de ani |
3 |
peste 31 de ani |
5 |
2) Pensia de invaliditate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională se stabileşte indiferent de stagiul de cotizare.
3) În cazul transferării de la pensia de invaliditate cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională la pensia de invaliditate cauzată de o boală obişnuită, stagiul de cotizare necesar se stabileşte în raport cu vîrsta de la data constatării iniţiale a invalidităţii. Calcularea pensiei de invaliditate
1) Cuantumul pensiei de invaliditate se calculează în raport cu gradul de invaliditate conform formulelor din anexa nr.3, parte integrantă a prezentei legi.
2) În cazul în care cuantumul pensiei de invaliditate, este mai mic decît cuantumul pensiei minime, se acordă pensie minimă.
3) Cuantumul pensiei minime constituie pentru gradele I şi II de invaliditate 100%, iar pentru gradul III de invaliditate 50% din pensia minimă pentru limită de vîrstă.
3) Încadrarea în alt grad de invaliditate condiţionează modificarea cuantumului pensiei conform unei noi decizii a C.E.M.V.
Reluarea drepturilor la pensia de invaliditate
1) Pensionarul de invaliditate este supus reexpertizării medicale în termenele stabilite de C.E.M.V.
2) După fiecare reexpertizare, dreptul la pensia de invaliditate se menţine,se modifică sau se suspendă în conformitate cu decizia C.E.M.V. Modificarea şi suspendarea se efectuează începînd cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală respectivă.
3) Neprezentarea la reexpertizarea medicală atrage încetarea plăţii pensiei, începînd cu luna următoare. Reluarea în plată a pensiei de invaliditate se efectuează din ziua constatării invalidităţii dacă reexpertizarea a avut loc în termen de pînă la 3 ani după încetarea plăţii.
Plata pensiei de invaliditate
1) Pensia de invaliditate se plăteşte integral, inclusiv pensionarilor care realizează venituri pasibile de asigurări sociale de stat.
2) Plata pensiei de invaliditate persoanelor care se află la întreţinerea deplină a statului se efectuează în mărime de 25% din pensia stabilită.
3) Plata pensiei de invaliditate se suspendă pentru persoanele private de libertate şi se reia retroactiv după dispariţia acestui temei, dar nu mai mult decît pentru 3 ani din luna depunerii cererii respective.
Plata pensiei către invalizii care realizează venituri- Beneficiarului de pensie de invaliditate care realizează venituri posibile de asigurări sociale de stat pensia se plăteşte integral.