Notiunea si obiectul dreptului muncii
Dreptul muncii cuprinde regulile juridice aplicabile relatiilor individuale si colective care se nasc intre patronat si salariatii care muncesc sub autoritatea lor,cu ocazia prestarii muncii.
Notiunea de relatii(raporturi de munca)-cuprinde totalitatea relatiilor care se formeaza intre oameni in procesul muncii,pe baza aplicarii directe a fortei de munca la mijloacele de productie.
Obiectul dreptului muncii este constituit din raporturile juridice de munca nascute din contractul individual de munca si din raporturile juridice conexe lor.
Izvoarele dreptului muncii
- a) Izvoare comune cu ale altor ramuri de drept:Constitutia,Legile si alte acte normative,hotaririle si ordonantele Guvernului,ordinele si instructiunile ministrilor.
- b) Izvoare specifice
-izvoare specifice interne-contractele colective de munca ce se incheie intre patroni si salariati;statutele de personal si disciplinare;regulamentele de ordine interioara;regulamentele de organizare si functionare;instructiuni.
Regulamentul intern-act intern al angajatorului,de regula persoana juridica,prin care se rglementeaza concret,in baza legislatiei muncii,probleme de ordin disciplinar din cadrul unitatii respective.
Regulamentul intern cuprinde dispozitiile:
-reguli privind protectia,igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii
-reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si a inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii.
-drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor
-procedura de solutionare a cererilor si reclamatiilor individuale ale salariatilor
-reguli corecte privind disciplina muncii in unitate
-abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile.
-reguli referitoare la procedura disciplinara
-modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
-criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
Intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a noului cod al muncii.
In cazul angajatorilor infiintati dupa intrarea in vigoare a acestui cod,termenul de 60 de zile incepe sa curga de la data dobindirii personalitatii juridice
Contractul colectiv de munca-reprez. conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala,de o parte,si salariati,reprezentati prin sindicate,ori in alt mod prevazut de lege,de cealalta parte,prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca,salarizarea,precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din rapoarturile de munca.
- c) Izvoare internationale-actele Organizatiei Internationale a Muncii,conventii si recomandari-insusi Constitutia OIM.
Conventiile OIM fac parte din categoria tratatelor internationale,constituindu-se intr-un act juridic prin care se creaza,se modifica sau se sting norme si raporturi juridice internationale.
Din punct de vedere al numarului de participanti-tratate multilaterale
Din punct de vedere al termenului de valabilitate-tratate fara termen
Din punct de vedere al posibilitatii de ratificare-tratate deschise.
Conventiile OIM nu sunt afectate nici de termene si nici de conditii.
Recomandarea este de cele mai multe ori un accesoriu al conventiei,folosita pt a completa,iar in alte cazuri recomandarea poate reprezenta o reglementare mult mai avansata in raport cu conventia.
Principiile dreptului muncii
- a) Libertatea muncii-dreptul la munca nu poate fi ingradit,alegerea profesiei sau a locului de munca fiind libere.
- b) Neingradirea dreptului la munca –inseamna posibilitatea fiecarui cetatean fara nici o deosebire bazata pe rasa,sex,apartenenta politica sau religioasa,de a desfasura o anumita activitate potrivit aptitudinilor si pregatirii sale profesionale.
- c) Interzicerea muncii fortate-o persoana sa nu poate fi obligata sa desfasoare o munca pe care nu si-a ales-o,sau nu a acceptat-o liber,sau sa munceasca intr-un loc de munca pe care nu l-a acceptat in mod liber.
- d) Egalitatea de tratament-fata de toti salariatii si angajatorii
- e) Dreptul la protectie multilaterala-orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate,de protectie sociala,de securitate si sanatate in munca,precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale,fara nici o discriminare.
Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute:
-dreptul la negocieri colective
-dreptul la protectia datelor cu caracter personal
-dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale
Stabilirea drepturilor si obligatiilor dintre patroni si salariati se realizeaza de comun acord,prin negocieri.
- f) Libertatea de asociere-salariatii si angajatorii se pot asocia liber pt apararea drepturilor si promovarea intereselor lor profesionale,economice si sociale.
- g) Principiul bunei credinte si al consensualismului
Buna credinta in domeniul raporturilor juridice de munca se manifesta sub forma loialitatii,la incheierea contractelor de munca,si a fidelitatii si cooperarii,pe parcursul executarii acestora.