Potrivit art. ll alin. 2 din Constituţia României tratatele ratificate de Parlament conform legii, fac parte din dreptul intern (romănesc). Norma constituţionala nu se referă exclusiv la tratatele internaţionale în materia drepturilor omului, ci are în vedere toate tratatele ratificate de Parlament.
Tratatele internaționale în materia drepturilor omului făcând parte din dreptul intern sunt acte de drept intern. Tratatele nu iși pierd însă caracterul lor principal de acte de drept internațional. În cazul României, tratatele referitoare la drepturile omului ratificate de Parlament au un dublu caracter. Ele sunt atât acte de drept internațional, cât și acte de drept intern.
Tratatele internaționale în materia drepturilor omului, fiind în egală măsură acte juridice internaţionale și tot în egală misură acte juridice interne, trebuie publicate oficial în România pentru a intra în vigoare; în planul dreptului intern Legea nr. 590 din 2003 privind tratatele prevede că legile pentru ratificarea tratatelor internaționale, precum și textele acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu legea de ratiticare.
Legea de ratificare a tratatului internațional în materia drepturilor omului și tratatele internaționale (tot în materia drepturilor omului) sunt acte juridice distincte.
În practică există/existau 3 excepţii care poartă/purtau asupra ratificării următoarelor tratate:
- Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și primele 10 Protocoale ale acesteia ratificate prin Legea nr. 30 din 1994;
- Protpcolul nr. 11 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ratiflcată prin legea nr.79 din 1995;
- Convenţia - cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale ratificată prin legea nr. 33 din 1995.
Ratiflcarea acestor tratate internaționale în materia drepturilor omului s-a făcut
utilizăndu-se o tehnică juridică specială. Astfel, în fiecare din aceste 3 situaţii legea de
ratificare conține o sispoziție în sensul că tratatul internațional ratificat prin ea reprezintă anexă a legii, deci face parte integrantă din lege.
Potrivit articolului 78 din Constituţia României, legea de ratificare intră în vigoare, ca regulă, la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Excepţia de la regulă este că legea de ratificare să intre în vigoare la data expres prevăzută în cuprinsul său.
Intrarea în vigoare a tratatului internațional în materia drepturilor omului în ordinea jugidică internă, românească, nu poate avea loc înainte de intrarea lui în vigoare pe plan internațional.
Forţa iuridică a tratatelor internaționale în materia drepturilor omului în dreptul intern
în Constituţia României la art. 20 alin. 1 se precizează ,,dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetățenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.”. Este necesar ca aceste tratate şi fie în vigoare şi să nu fie vorba de dispoziţii asupra cirora România a făcut rezerve sau declaraţii pe care nu le-a ales ca fiind dispoziţii aplicabile sau pentru care nu a făcut declaraţiile facultative exprese de acceptare necesare. Obligaţia interpretării şi aplicării dispoziţiilor constituţionale în materia drepturilor omului în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului revine, în consecinţă, tuturor autorităţilor publice din România.