Pin It

Sunt formele de exprimare a normelor juridice care consacară și garantează în planul dreptului internaţional public, drepturile omului. În cadrul surselor intenaționale de consacrare și protecţie a drepturilor omului trebuie remarcat numărul și varietatea foarte mare de izvoare convenţionale. Atfel, tratatele intenaționale în materia drepturilor omului pot fi clasificate după mai multe criterii:

  1. a) din punctul de vedere al legăturii lor cu domeniul drepturilor omului se disting:
  2. Tratate internaționale specializate în materia drepturilor omului, spre exemplu tratate care conţin numai norme de conscrare, de garantare a drepturilor omului, tratate care conţin atât norme de conscrare, cât și de garantare a drepturilor omului.
  3. Tratate internaționale care au legături cu domeniul drepturilor omului - pot fi tratate constitutive ale unor organizaţii internaţionale care au în obiectul lor de activitate și problematica drepturilor omului.
  4. b) după criteriul conţinutului lor material, tratatele internaționale specializate în materia drepturilor omului se pot clasifica în:
  5. Tratate internaționale generale pot fi Tratate internaționale specializate pentru Drepturile Omului, Tratate internaționale care au în vedere toate drepturile civile și politice, Tratate internaţionale care au în vedere toate drepturile economice, sociale, culturale.

2.Tratate internaționale specializate care pot fi Tratate internaționale specializate pentru anumite drepturi ale omului, tratate internaționale specializate pentru anumite categorii de persoane.

c)după sfera geografică de aplicare, Tratatele internaționale specializate în materia drepturilor omului sunt:

  1. Tratate internaționale cu vocaţie universală (Tratate internaționale adoptate în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite și instituţiilor specializate din sistemul Naţiunilor Unite).
  2. Tratate internaționale regionale (Tratate internaționale adoptate în cadrul Organizaţiilor internaționale la nivel regional european, inter-american și african).