Unitatea şi pluralitatea de acţiuni privesc acţiunile de acelaşi gen, adică unitate şi pluralitate în sens substanţial şi aceeaşi unitate şi pluralitate în sens procesual.
Sub aspect substanţial, dacă prin fapta ilicită s-au încălcat mai multe norme juridice care prevăd sancţiuni distincte, devin exercitabile mai multe acţiuni. Fiecare normă încălcată dă dreptul la o acţiune de tragere la răspundere. Astfel, dacă prin fapta respectivă s-a produs o vătămare corporală, precum şi un prejudiciu material, pot fi exercitate două acţiuni distincte: o acţiune de tragere la răspundere penală şi o acţiune de tragere la răspundere civilă. Fiecare dintre ele constituie suportul unor acţiuni procesual distincte în justiţie. Dacă fapta ilicită a fost săvârşită de mai multe persoane, dreptul la acţiune se exercită procesual faţă de toţi făptuitorii printr-o singură acţiune în justiţie. În cazul în care prin fapta ilicită s-au cauzat prejudicii mai multor persoane, fiecare dintre ele are dreptul la o acţiune în justiţie - caz în care există, sub aspect substanţial, o pluralitate de acţiuni, după cum poate exista şi o pluralitate de acţiuni în sens procesual.
Sub aspect procesual, de regulă, unei acţiuni de tragere la răspundere a persoanei care a săvârşit fapta îi corespunde o singură acţiune în justiţie. Când fapta ilicită a fost săvârşită de mai multe persoane se pot ivi două ipoteze: tragerea la răspundere a tuturor făptuitorilor se poate face deodată în cadrul aceluiaşi proces judiciar, existând şi substanţial şi procesual o singură acţiune în justiţie. Dacă făptuitorii nu sunt descoperiţi şi urmăriţi toţi odată, sub aspect substanţial se păstrează unitatea acţiunii însă procesual va exista o pluralitate de acţiuni care va constitui suportul tot atâtor procese. Când acelaşi făptuitor a comis mai multe fapte ilicite, şi substanţial, şi procesual vor exista mai multe acţiuni. Dacă prin aceeaşi faptă s-au cauzat prejudicii mai multor persoane, fiecare persoană vătămată are dreptul, sub aspect substanţial, la câte o acţiune de tragere la răspundere a făptuitorului. Procesual vor exista atâtea acţiuni câte persoane vătămate sunt. În caz de conexare a acestor acţiuni procesuale, într-un singur proces judiciar, ele îşi vor păstra individualitatea.