Pin It
  1. Strategia preţului de stratificare

  Stratificarea prezintă avantajul că generează profituri mari deoarece, prin încărcarea iniţială şi reducerea treptată a preţului, se obţine maximun posibil de la fiecare segment.

  Un alt avantaj constă în faptul că ajută la limitarea cererii în perioada în care firma nu este în stare să ţină pasul cu volumul comenzilor, având aici de-a face cu aşa numita „cerere în exces”, tehnica de faţă fiind o tehnică de „demarketizare”a cererii.

 

  1. Strategia preţului psihologic

  Comercianţii utilizează de foarte multe ori preţurile de referinţă când îşi stabilesc preţurile proprii. În clipa în care se uită la un bun, cumpărătorii ua în minte preţ de referinţă,care poate fi stabilit prin comparaţie cu preţurile actuale sau din trecut, sau prin observarea împrejuririi în care s-a făcut cumpărarea.Tot în categoria preţurilor psihologice se pot încadra şi preţurile care se termină cu 9.

 

  1. Strategia preţului de penetrare

  Preţul de penetrare este cel stabilit la lansarea unui produs, la un nivel în general scăzut, cu intenţia de a deschide rapid pieţe pe care se găsesc numeroşi consumatori potenţiali. Strategia este indicată când:

  • nu există şanse de a menţine superioritatea produsului
  • există puţine bariere de intrare şi mobilitate pentru concurenţi
  • cererea este foarte elastică
  • volumul mare al producţiei cumulate va reduce costurile specifice sub nivelul perţului în faza de creştere a „ciclului de viaţă”, prin intermediul efectului curbei de experienţă.

 

  1. Srategia stabilirii preţului pe criterii geografice

  În vederea realizării acestui obiectiv este necesară adoptarea unei decizii referitoare la preţul la care o firmă îşi va comercializa produsele în zone şi ţări diferite.

 

  1. Strategia preţurilor ce presupun stimulente şi bonificaţii

   Majoritatea firmelor moderne îşi modifică preţurile de bază cu scopul de a-i răsplăti pe cunpărători. Aici se înscriu:

     ♦ rabatul de calitate – care încurajează cumpărăturile de volum mare şi poate fi cumulativ dacă se aplică reduceri de preţ pe o perioadă dată.

     rabatul sezonal

     ♦ rabatul numerarîncurajează efectuarea promptă a plăţilor, chiar sub valoarea facturată, dacă marfa este achitată într-un timp specificat în acest document.

     rabatul comercial sau funcţionalse acordă sub forma unei reduceri faţă de preţul de listă membrilor canalului de distribuţie ca anticipare a plăţii.

 

  1. Strategia preţurilor promoţionale

 În aceste împrejurări, firmele vor stabili temporar, un preţ inferior preţului cu ridicata.

    ♦ Vânzările în pierdere – în acest caz, de regulă, supermagazinele şi magazinele reduc preţurile bunurilor aparţinând unor mărci reconoscute pentru a stimula vânzările proprii.

    ♦ Practicarea unor preţuri speciale

    ♦ Rabaturi pentru plata pe loc – se practică pentru a stimula cumpărătorii să cumpere un produs într-o anumită perioadă de timp.

    ♦ Achiziţii pe credit cu dobândă redusă – în loc de a scădea preţul, firma poate oferi cumpărătorilor finanţări ale propriilor lor achiziţii la o dobândă redusă.

   ♦ Garanţii şi contracte de service

   ♦ Reduceri de natură psihologică – acestea presupun stabilirea artificială a unui preţ ridicat pentru un produs şi comercializarea lui ulterioară la un preţ mai mic.

                   

  1. Strategia preţurilor orientate spre valoare 

Operatorii de marketing ai momentului se bazează pe un nou ideal „valoare”.În acest sens se poate spune că strategia stabilirii preţurilor pe baza valorii – ce oferă mai multă valoare pentru o sumă mai mică de bani, realizând acest lucru prin subestimarea calităţii produsului şi scoaterea în evidenţă a preţului acestuia.

 

  1. Strategia preţurilor diferenţiate

  În acest sens Kotler arată că preţurile diferenţiate îmbracă următoarele forme:

  • Preţuri adaptate pe categorii de consumatori – în acest caz, firma practică preţuri diderite de la o categorie la alta de consumatori, pentru acelaş produs sau serviciu.
  • Preţuri adaptate la produse – în acest caz, firma practică preţuri diferite, dar neproporţionale cu cheltuielile corespunzătoare.
  • Preţuri adaptate la imaginea produsului – unele firme stabilesc două preţuri diferite pentru acelaş produs, bazându-se pe diferenţele de imagine ale acestuia.
  • Preţuri adaptate la locul vânzării – în acest sens, fiecare lot are un preţ diferit, chiar în cazul în care cheltuielile de comercializare sunt aceleaşi.
  • Preţuri adaptate la momentul cumpărării – în acest caz preţurile variază în funcţie de anotimp, zi sau oră.

 

  1. Strategia preţurilor internaţionale

  Modalităţile în care sunt stabilite nivelul şi structura preţurilor prin care se asigură diversitatea acestora, stabilitatea sau mobilitatea lor în timp, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung, şi în funcţie de pieţele externe, reprezintă elemente importante pentru realizarea obiectivelor fiecărei firme care desfăşoară activităţi de comerţ exterior.

 

În concluzie, responsabilitatea acestei politici de marketing scoate în relief trei funcţii economice esenţiale ale preţului:

           ☻ reprezintă un indicator care poate măsura cu mare precizie „tensiunile” existente pe piaţă;

           ☻ este un selector foarte important al consumatorilor

           ☻ stimulează în permanenţă adaptarea firmei moderne la cerinţele în continuă schimbare pe care le înlâlnim pe piaţă.