Pin It

Potrivit art. 136 alin. 4 din Constituţie şi al art. 12 din Legea nr. 213/1998, bunurile din domeniul public pot fi date, după caz, în administrarea regiilor autonome, a prefecturilor, a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a altor instituţii publice de interes naţional, judeţean sau local.

Darea în administrare se realizează, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ori a consiliului local (art. 13).

Titularul dreptului de administrare poate să posede, să folosească bunul şi să dispună de acesta, în condiţiile actului prin care i-a fost dat bunul în administrare.

În litigiile privitoare la dreptul de administrare, în instanţă, titularul acestui drept va sta în nume propriu.

În litigiile referitoare la dreptul de proprietate, va face arătarea titularului dreptului sub sancţiunea răspunderii pentru prejudiciile cauzate prin neîndeplinirea acestei obligaţii şi a revocării dreptului de administrare. În aceste litigii, statul este reprezentat de către Ministerul Finanţelor, iar unităţile administrativ teritoriale, după caz, de către consiliul judeţean, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliul local, care vor da mandat preşedintelui consiliului judeţean ori primarului. Aceştia pot da mandat altui funcţionar public sau pot angaja un avocat.

Bunurile din domeniul public pot fi închiriate în baza hotărârii organelor menţionate la art. 13, sau concesionate în condiţiile Legii nr. 219/1998 (M. Of. nr. 459/30.11.1998), prin licitaţie publică.

Sumele încasate din închirierea sau din concesionarea bunurilor proprietate publică se fac, după caz, venit la bugetul de stat sau la bugetele locale. În cazul în care contractul de închiriere este încheiat de către titularul dreptului de administrare, din chiria încasată, acestuia îi revine o cotă de 20-50 % stabilită prin hotărârea organelor menţionate la art. 13.

În conformitate cu prevederile art. 17 din Legea nr. 213/1998, statul şi unităţile administrativ- teritoriale pot acorda bunuri din domeniul public în folosinţă gratuită, pe termen limitat, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activităţi de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice.