Pin It

Potrivit Codului civil, uzufructul se poate constitui prin: a) lege; b) voinţa omului; c         c) uzucapiune.

  • Faţă de modificările aduse Codului civil, în prezent, nu mai este aplicabilă constituirea uzufructului prin lege.
  • Prin voinţa omului poate însemna fie prin convenţie, fie prin testament. În cazul constituirii prin convenţie, uzufructul poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros. Constituirea poate fi: directă, când proprietarul reţine nuda proprietate şi transferă uzufructul, posesia şi folosinţa (rămâne dispoziţia); prin retenţie, când proprietarul înstrăinează nuda proprietate, păstrându-şi posesia şi folosinţa; se înstrăinează atât uzufructul, cât şi nuda proprietate la dobânditori diferiţi.

În toate cazurile de constituire a uzufructului prin convenţie, pentru opozabilitatea faţă de terţi a acestui drept real, se impune îndeplinirea formalităţilor pentru publicitatea imobiliară.

 

În cazul constituirii prin testament, putem avea, de asemenea, o variantă de  constituire directă, când moştenitorilor legali li se transmite nuda proprietate, iar legatarului i se transmite uzufructul sau o variantă de constituire indirectă, când moştenitorilor legali li  se  transmite  uzufructul, iar legatarului nuda proprietate. În toate cazurile de constituire prin testament, trebuie să  se respecte dispoziţiile legale referitoare la neafectarea rezervei succesorale, dat fiind că rezerva succesorală se acordă moştenitorilor legali rezervatari în plină proprietate (nu este admis a fi grevată de dezmembrăminte ale dreptului de proprietate).

Uzufructul constituit prin testament poate fi pur şi simplu, pe termen sau sub condiţie.

  • Dacă se poate dobândi însăşi proprietatea prin uzucapiune, este posibilă dobândirea şi a acestui dezmembrământ. Pentru dobândirea dreptului de uzufruct prin uzucapiune, uzucapantul trebuie să exercite o posesie utilă sub nume de titular al dreptului de

Este o ipoteză permisă de lege, însă, astfel cum s-a arătat în literatura de specialitate, sunt şanse mici de a întâlni în practică un asemenea caz, atâta timp cât persoanele ce nu au un drept asupra unui imobil înţeleg să posede sub nume de proprietar, iar prin uzucapiune vor dobândi dreptul de proprietate şi nu numai un dezmembrământ cum este dreptul de uzufruct.

În cazul bunurilor mobile, uzufructul poate fi dobândit prin posesia de bună-credinţă în conformitate cu prev. de art. 1909 Cod civil.