Pin It

Dreptul de superficie poate fi dobândit prin titlu, uzucapiune sau direct prin lege. Dobândirea prin uzucapiune are loc în condiţiile prevăzute de reglementările existente în această materie.

  1. Constituirea dreptului de superficie prin titlu. Prin titlu înţelegem un act juridic, care poate fi: o convenţie sau un

Convenţia şi testamentul constituie titluri pe baza cărora se dobândeşte dreptul de superficie asupra terenurilor proprietate particulară. Aceste acte juridice trebuie să îndeplinească toate condiţiile de validitate prevăzute de lege.

  1. Constituirea sau dobândirea ex lege a dreptului de superficie. Legislaţia noastră consacră un singur drept de superficie care se naşte ex lege, adică direct din lege. Astfel, în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 30 Codului familiei, practica judiciară a statuat că toate construcţiile ridicate în timpul căsătoriei pe terenul bun propriu al unuia dintre soţi sunt bunuri comune. Soţul neproprietar al terenului devine titularul unui drept de superficie. Ca urmare, clădirea devine proprietatea în devălmăşie a celor doi soţi, iar terenul pe care s-a construit rămâne mai departe în proprietatea exclusivă a unuia din soţi, asupra lui dobândind un drept de folosinţă şi celălalt soţ, depotrivă

Această soluţie corespunde regimului legal al comunităţii de bunuri care se aplică raporturilor patrimoniale dintre soţi. Într-adevăr, din moment ce ambii soţi ridică o construcţie cu mijloace comune, dreptul fiecăruia asupra acesteia trebuie să aibă acelaşi caracter, aplicându-se regimul prevăzut de art. 30 Codul familiei. În acest caz, dreptul de superficie se dobândeşte direct în baza prevederilor art. 30 Codul familiei, iar nu pe cale convenţională. El este recunoscut ex lege în  favoarea soţului neproprietar al terenului.