Termenul “putere executiva” folosit pt prima data in 1748 de Montesqueu desemneaza in mod generic guverne, cabinete, consili de ministrii, presedinti.
“Guvernamant”are intelesuri diferite in sist politice nationale.
In SUA si M.Brit are sens mai larg, cuprinzand toate mecanismele decizionale si structurile de putere din stat.
In Sua, prin “guvernamant” se intelege administratia prezidentiala, in general cu departamentele si agentiile aferente, in timp ce in Franta sau Germania, termenul se refera strict la echipa de ministrii.
Termenul “executiv” are de asemenea continut variabil in diverse tari.
In SUA vizeaza presedintele si colaboratorii sai, in Franta guvernul, in M.Brit cabinetul iar in Italia Consiliul de Ministrii.
Seful statului fie ca se numeste presedinte sau rege, indeplineste in sist. Democratice contemporane cel putin 3 functii:simbolica, de garant al Constitutiei, de mentinere a balantei puterilor in stat.
FUNCTIA SIMBOLICA se refera la vocatia sefului statului de a reprezenta identitatea tarii, fiind vazut ca o intruchipare a tuturor virtutilor publice si private ale conationalilor.
“Regele este drept ca si prin natura mai curand un om muncitor, dar coroana a devenit impersonala, nemuritoare, un simbol al unitatii finale si al continuitatii scopurilor guvernarii”.
FUNCTIA DE GARANT AL CONSTITUTIEI indica obligatia acestuia de a veghea la respectarea cu strictete a documentului fundamental al natiunii, contractul intre cetateni.
Intr-o Republica Parlamentara sau o Monarhie Constit, regele(presedintele este asteptat de opinia publica sa fie garantul Constitutiei).
In SUA , Congresul si Curtea Suprema de Justitie supravegheaza presedintele.
FUNCTIA DE MENTINERE A ECHILIBRULUI PUTERILOR IN STAT: presedintele este cel care mediaza intre guvern si parlament.
Presedintele SUA
Este figura cea mai reprezentativa pt functia executiva.
Executivul american are o structura monocefala, adica este in acelasi timp si sef al statului, si sef al guvernului.
Potrivit art 2 din Constitutia liberala, presedintele este sef al executivului, sef al diplomatiei, sef al fortelor armate si legiuitor.
Astfel el intruneste functia simbolica care presupune indeplinirea unor obligatii ceremoniale, apoi este sef al executivului, ceea ce face ca presedintele american sa fie singurul sef din stat din democratiile occidentale care este judecat de alegatori pt evolutia economiei, pt starea sist educational, pt nivelul somajului, pt cresterea/discresterea criminalitatii (pt ca el este seful guvernului). Conduce cabinetul format din secretari.
In afara cabinetului, care reuneste secretarii, presedintele mai coordoneaza si alte structuri subordonate Casei Albe, precum Biroul Executiv, Consiliul Securitatii Nationale, Biroul de Management si Buget, Consiliul Economic National(2000 de pers pe care le coordoneaza, din care 200 detin pozitii cheie).
Seful diplomatiei este la fel intruchipat in presedintele statului.El este responsabilul nr 1 in privinta politicii externe SUA.
Este comandantul fortei armate; al celei mai mari puteri militare din lume.
Nu este un dictator.
Potrivit constitutiei americane , are dreptul de “a face” razboi si puterea de a declara razboiul.
Nu are dreptul de a declara sau de a trimite forte militare intr-o alta tara fara votul Congresului.
Are calitatea de lider al Legislativului, in sensul ca presedintele are rolul de conducator al programului legislativ.
La inceputul fiecarui an, presedintele tine un discurs in Congres, numit “Starea Natiunii”=> discurs care este vazuta de opinia publica si de clasa politica ca un doc strategic pt orientarea prioritatilor legislative ale perioadei urmatoare.
Presedintele american este dreptul de veto asupra oricarui legi adoptate de Congres.
Alegerea presedintelui american:
Teoria politica descrie formula alegerii presedintelui american ca vot universal, indirect, cu un singur tur care consacra metoda pluralitatii.
La alegerea pres participa toti cetatenii americani din cele 50 de tari.
Ei isi exprima optiunea pt un presedinte indirect prin intermediul electorilor in nr proportional cu populatia statului respectiv.
Electorii voreaza faza finala, candidatul preferat de majorit. Cetatenilor din stat.
Viciile sist american de alegere a presedintelui:
- Poate interveni distorsionarea rezultatelor, in sensul ca electorii sa nu voteze conform mandatului primit
- In final conteaza votul simplu
Ex. In California daca exista un singur vot diferenta in favoarea unuicandidat, toti electorii statului trebuie sa voteze pt acel candidat, putand inclina Balanta in favoarea unuia dintre ei.