A devenit aproape o certitudine faptul ca dupa intrarea in circulatie a monedei unice europene la 1 ian. 2002 marile tratate Comunitare: Paris 1951, Roma !957, Maastricht 1992, Amsterdam 1997, Nisa 2000 isi gasesc o finalizare istorica. UE este o entitate supranationala un sistem coerent cu institutii politice, economice, sociale si de justitie care permit uniunii sa functioneze in relatiile internationale ca subiect cu deplin autonomie si identitate. Constituirea unei forte militare comune si a constitutiei Europene pot da supranationala. De la o figura de stil folosit de Churchill intrun discurs tinut la Zurich 1946 Statele Unite ale Europei astazi avem de a face practic cu o realitate.
- Institutiile de decizie al UE.
Prin Tratatul de la Maastricht in baza principiului separatiei puterilor Comisia Europeana, Consiliul de Ministri, Consiliul European, Parlamentul European si Curtea European de Justitie.
- Comisia Europeana
Are rol executiv asa cum in cadrul Statelor presedintele si primul ministru , ea initieaza, implementeaza, supravegheaza politicile Europene. Este formata din 20 de comisari desemnati de guvernele Statelor membre cate 2 din Fr, Gr, Marea Brit, It, Sp, si cate 1 din celelalte state. Acest guvern este condus de 1.presedinte, functia acestuia este detinut de orice tara. Presedintele este ales prin negociere. Sub ordinea Comisiei Europene functioneaza un aparat biroctratic impresionat structurat pe 24 directii generale si 12 servicii. In total comisia are 20 ceva de mii de angajati. Deciziile in cadrul Comisiei se adopta cu o majoritate simpla raspunderea politica este colectiva. Sedintele se tin in engleza si franceza si se traduc in limbiile oficiale al UE. Ea administreaza fondurile structurale. Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Fondul Social European pentru Orientare si Garantarea Agricola, Fondul pentru Coeziune. In calitate de organ executiv Comisia are si sarcina intocmirii proiectului de Buget al UE care este supus aprobarii Parlamentului European.
- Consiliul de ministri
Spre deosebire de Comisie care functioneaza pe principiul supranational integrat exprima vointa politica rezultata din aplicarea principiului interguvernamental in care participantii reprezinta interesele nationale ale statelor membre. Consiliul de ministri este cea mai puternica dintre institutiile comunitare. La consiliul de ministri participa ministri din guvernele statelor membre care raspund guvernelor aflat in discutie. Consiliul de ministri adopta decizii care definesc politicile specifice comunitare. Consiliul pregateste din punct de vedere politic reuniunea semestriala, summitul sefilor de guverne- Denumitul
Presedintia Consiliului este rotativa la fiecare 6 luni ministru de externe al unui stat membru preluand aceasta functie. Din acest motiv perioadele de lucru semestriale sunt cunoscute Presedintia Olandeza, Greaca....
La sfarsitul mandatului de 6 luni se organizeaza in tara care detine presedintia. Deciziile se adopta pe baza consensuale, cel putin atunci cand sunt probleme importante.
- Consiliul European
Care reuneste sefii de guvern si care discuta probleme strategice, mari, directile majore de evolutie a UE. Intalnirile au loc 2 zile si seful de guvern este insotit de min.de externe. Se desfasoara fara prezenta presei.
- Parlamentul European
Este singura institutie comunitara ai carei membri sunt alesi prin vot direct universal de catre cetatenii uniunii. Are rolul de a anula, readuce dificiul democratic.
Functii: putere de codecizie in sensul ca participa la legislativul European alaturi de Consiliul de ministri cu mentiunea ca Parlamentul are un rol consultativ, exista insa un numar mare de domenii in care Consiliul de ministri nu poate legifera fara consultarea Parlamentului. Puterea Bugetara se refera la vocatia parlamentului de a adopta bugetul UE. Procedural comisia intocmeste proiectul acesta fiind transmis in prima faza de Consiliul de ministri pentru amendare. Amendarea Consiliului sunt de obicei in sensul reducerii cheltuielilor bugetare dupa aprobarea de catre consiliul proiectelor de buget ajunge la Parlament. Controlul asupra executivului corespunde al sistemelor parlamentare. Supravegherea activitatii Comisiei se executa prin mai multe instrumente politice. Controlul se face prin intrebari si interpretari in forma scrisa sau orala. Se aleg prin vot, nr de loc este proportional. Parlamentarii nu se grupeaza pe tari: PPE, PSE, LDL, Verzii... Comisii parlamentare pe diferite domenii: ex. Petitii, agricultori.
- Curtea Europeana de Justitie
Sediul: Luxemburg. Are vocatia modul de aplicare a tratatelor si a legislativei pe tot cuprinsul Uniunii, putand dicta sanctiuni pentru incalcarea aquisului comunitar. In general 6 categorii intra in atentia Curtii. Disputa intre statele membre, disputa intre Ue si statele membre, dipute intre institutii pe teritoriul uniunii, dispute intre persoane fizice si institutii, dispute in privinta acordurilor internationale, hotarat preliminare in cazurile discutate de cazurile nationale. Membri: fiecare tara are un judecator- 6ani la recomandarea statelor.