Pin It

Pentru asigurarea climatului de stabilitate şi pace socialã, prin lege sunt reglementate modalitãțile de consultãri si dialog permanent între partenerii sociali.

Dialogul social este folosit în literatura de specialitate și sub denumirea de “parteneriat social” definit ca o colaborare între patronat și sindicate, în scopul rezolvãrii unor probleme economice și sociale. Încheierea contractelor colective de muncã reprezintã una din cele mai rãspândite forme de colaborare prin care cei doi parteneri reglementeazã salariile și condițiile de muncã.

Dialogul partenerilor sociali, având în vedere pozițiile pe care ei se situeazã, trebuie sã fie facilitat sau chiar arbitrat. De aceea intervine statul și, la acest dialog, uneori, participã nu douã,ci trei pãrți ajungându-se astfel la un tripartism. Consiliul Economic si Social este institutie publicã de interes national, tripartitã, autonomã, constituitã în scopul realizãrii dialogului social la nivel național. În cadrul ministerelor si prefecturilor funcționeazã, în condițiile legii, comisii de dialog social, cu caracter consultativ, între administrația publicã, sindicate si patronat.